Mälestise nimi C. Huene hauaplaat vapi ja trofeedega kaunistatud tekstidraperiiga, 1743 (paas)

Kunst, Materjal, Kivi, Looduskivi, Objekt, Hauatähis, Hauaplaat.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kodumaine ajastuomase kunstilise kujundusega raidkiviteos – hauaplaat hilisbarokkajast 18. sajandist.

Carl Johann von Hüene hauaplaat.

Mälestise asukoha kirjeldus

Kooriruumi põrandas (algsel kohal). Käesoleval ajal vaipkattest varjatud. Vt. Lisa - asendiplaan: nr. 8

Muinsuskaitse all alates 1926, 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 88
S. Mäeväli. Matustest ja hauatähistest Tallinna Toomkirikus. Morgan Stuudio, 2004, lk. 21: Kooriruumi põrandas võidukaare all asub Hoiningen-Huene kaheosaline barokse kujundusega hauaplaat. Selle alla on maetud 1744.a. 8. veebruaril major Carl Johann von Hüene (1661-1743). Ilmselt asub samas ka tema abikaasa Anna Niederhofi (1664-1754) 1755.a. 8. veebruaril maetud põrm. Plaadi jalutsipoolele on raiutud perekonnavapp, päitsikivil on aga draperiile, mida ümbritseb sõjaväeatribuutika, uurendatud mälestustekst...

Autor, valmistamise koht: Tundmatu Tallinna kiviraidur
Dateering: umbes 1743
Mõõtmed: 262 x 206 cm (M. Lumiste andmed, 1970)
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Draperiikartušil antiikvas saksakeelne tekst:
ANNO 1743 DEN 2 MAY IST DER WOHLGEBOHR NE HERR MAYOR CARL IOHANN VON HÜENE SANFFT VND SEELING IN DEM HERRN ENT SCHLAFFEN SEINES ALTERS 82 IAHRE 3 MONAT VND 18 TAGE DESSEN SEELE IN SEINEM ERLÖSER RUHE.
(1743. aasta 2. mail on kõrgestisündinud härra major Carl Johann von Hüene rahulikult ja õndsalt Issandas uinunud oma vanuses 82 aastat 3 kuud ja 18 päeva, kelle hing puhaku tema lunastajas.)
Jalutsis sisseraiutud sekundaarne inventarinumber: N° 18
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Kulunud, määrdunud.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Hauaplaat koosneb kahest plaadist. Ülemise osa keskel asub madalreljeefne von Hüene vapp, alumise keskel – draperiikartušš, selle külgedel sõjalised atribuudid (lipud, kahuritorud, mõõgad, pasunad, trummid jne.). Pikihoone põhjaseinal paikneb sama isiku vappepitaaf (vt. reg. nr. 1505)