Mälestise nimi W. Sorseveri hauaplaadi fragmendid vapikilbi ja gooti minuskeltekstiga, 14. saj. II pool (paas)

Kunst, Materjal, Kivi, Objekt, Hauatähis, Hauaplaat.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui haruldane kodumaine ajastuomase kunstilise kujundusega raidkiviteos – hiliskeskaegne hauaplaat 14. sajandist.

Woldemarus Sorseveri hauaplaadi katke.

Mälestise asukoha kirjeldus

Algne asukoht teadmata. Teadaolevalt al. 1742.a põhjalöövi idavõlviku põrandas. Vt. Lisa – asendiplaan: nr. 9

Muinsuskaitse all alates 1926, 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 90
Virumaa vasall Woldemarus Sorsever esineb Tallinna dokumentides 1359-1372; vapp identifitseeritud Sorseveri vapina
M. Loit. Keskaegsest surmakultuurist ja hauatähistest reformatsioonieelse Tallinna kirikutes ja kloostrites. Vana Tallinn XVII (XXI). Tallinn, 2006, lk. 75: …Woldemarus Sorseveri (Surseueri) nimi esineb Taani-aegsete vasallide hulgas aastatel 1359-1372. Suguvõsavapi ülaosas paiknes kaks karukäppa, alumist osa katsid rombid.

Arhiivimaterjalid TKVA-s

(2013) J. Kilumets, M. Klammer, T. Sakermaa. Tallinna Toomkirik. Woldemar Sorseveri hauaplaat: seisukord ja ettepanekud. Ettepanekud hauaplaatide säiluitamiseks. TLPA MO n. 12. s. 504.

Materjal: paas.
Autor, valmistamise koht: Tundmatu Tallinna kiviraidur
Dateering: ca 1372. a
Mõõtmed: Laius ca 120, pikkus ca 150 cm. Plaadi eemaldamisel põrandast jäi tükkide paksuseks ca 7 cm. Rekonstrueeritud mõõdud 245 x
160 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Gooti minuskeltekst loetav osaliselt:
(M. Lumiste järgi, 1970): …die · un · gregorii · pape · ob/is · woldemarus · sorse/ver · a · mcet……..
(…paavst Gregoriuse päeval (s.o. 12. märtsil) suri Woldemarus Sorsever….)
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Säilinud mitme fragmendina, mis tsementmördiga tervikuks ühendatud, kusjuures üks äärefragment sattunud plaadi keskossa (vt. foto). Plaadi pind tugevasti kulunud, murenenud, määrdunud. Restaureeritud 2016-2017.a.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Katke ristkülikukujulisest hauaplaadist, mille ääri kaunistab madalreljeefne gooti minusklites ladinakeelne tekst ja keskpaika on uurendatud diagonaalvõrgustikuga vapp.