Mälestise nimi Hauaplaat piiskopi figuuri ja gooti minuskeltekstiga, 15. saj. (paas)

Kunst, Materjal, Kivi, Looduskivi, Objekt, Hauatähis, Hauaplaat.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui haruldane kodumaine ajastuomase kunstilise kujundusega raidkiviteos – hiliskeskaegne hauaplaat 15. sajandist.

Gooti minuskelkirja ja piiskopi reljeefkujuga hauaplaat.

Pikihoone põhjalöövi põrandas, algsel kohal. Vt. Lisa - asendiplaan: nr. 11

Muinsuskaitse all alates 1926; 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 92
M. Loit. Keskaegsest surmakultuurist ja hauatähistest reformatsioonieelse Tallinna kirikutes ja kloostrites. Vana Tallinn XVII (XXI). Tallinn, 2006, lk. 75: Piiskopi hauaplaat 16. sajandi algusest löövi keskosas, mille parem pool jääb pingistiku alla. Kuna plaadil leiduv tekst on loetamatuks kulunud, pole piiskopi isik tuvastatav.

Kirjandus

Anu Mänd. VICARIUS, CANONICUS ET EPISCOPUS: THREE LATE MEDIEVAL GRAVE SLABS FROM TARTU AND TALLINN. - Baltic Journal of Art History. 7. Spring 2014, lk 11-30.

Materjal: paas.
Autor, valmistamise koht: Tundmatu Tallinna kiviraidur
Dateering: 15. sajandi lõpp või 16. sajandi algus
Mõõtmed: Pingistiku alt välja ulatuv nähtav osa ca 96 x 270 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Tekstid kulumise tõttu mitteloetavad. Figuuri õla juures sekundaarne, 17. sajandil sisseraiutud inventarinumber: N° 49
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Pind kulunud ja murenenud, servad murenenud, nurgad murdunud (asendatud siledate tsementmördiga kinnitatud paeplaaditükkidega). Vasak pool hauaplaadist ei ole nähtav, jäädes pingistiku varju.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ristkülikukujulise hauaplaadi keskel, süvendatud pinnal madalreljeefne piiskopi täisfiguur, en face, ornaadis. Plaadi allosas ja äärtel gooti minusklites tekst, nurkades arvatavasti evangelistide sümbolid. Suure tõenäosusega kuulus hauaplaat Tallinna piiskop Nicolaus Roddendorpile (ametiaeg 1492-1509) või tema eelkäijale Simon von der Borch’ile (ametiaeg 1477-1492), kes mõlemad on Toomkirikusse maetud. Stiililt kuulub hauaplaat üleminekuaega hilisgootikast renessanssi.