Mälestise nimi Hauaplaat peremärgi, pahkmikornamendi ja tekstikartussidega, 1667 (paas)

Kunst, Materjal, Kivi, Looduskivi, Objekt, Hauatähis, Hauaplaat.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kodumaine ajastuomase kunstilise kujundusega raidkiviteos – hauaplaat barokiajast 17 sajandist.

Lossikirjutaja Lahrs Persohni hauaplaat.

Mälestise asukoha kirjeldus

Pikihoone põhjalöövis, osaliselt pingistikust varjatud (põrandas, algsel kohal). Vt. Lisa – asendiplaan: nr. 12

Muinsuskaitse all alates 1926; 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 93
Hauaplaat kuulus 1667. aastal surnud Lahrs Personile, kes oli kuninglik kirjutaja Toompea lossis.

Materjal: paas.
Autor, valmistamise koht: Tundmatu Tallinna kiviraidur
Dateering: umbes 1667
Mõõtmed: pikkus 258 cm, nähtava (pingistiku alt väljaulatuva) osa laius ca 97 – 110 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Pühakirjatekstid kartuššides kulunud osaliselt loetamatuks (alumise alguses: ... ALM C 8 V... BEN...E...DA HILFET...). Ääretekstist saab välja lugeda järgmist (M. Lumiste järgi, 1970):
1667 DEN 28 APRIL IST DER EHRENVESTE VNDT MANHAFFE LAHRS PERSOHN GEWESENE KAMERE……….
(1667. 28. aprillil, on kindlausuline ja mehine Lahrs Persohn olnud …)
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Kohati pind murenenud, väga kulunud, tsementmördiga ühendatud mitmes (nähtavalt kolmes?) tükis.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Hauaplaadi keskel sõõrikujuline loorberipärg peremärgiga (?), ülal ja all ristkülikukujulised tekstikartušid antiikvas tekstiga. Kivi ülaotsas kartuši kohal inglipea (keerub), sama ka loorberipärja kohal. Nurkades sõõrid evangelistide sümbolitega, äärtel antiikvas tekst. Plaadi ülejäänud pind kaunistatud voluutja pahkmikornamendiga. Kõik kujutised hauaplaadil on madalreljeefsed, väljaarvatud hiljem sisseraiutud inventarinumber N° 38 (tähistab Toomkiriku hauaplaatide inventeerimist 17. sajandil). Stiililt kuulub hauaplaat varabarokki.