Mälestise nimi Admiral S. Greighi hauamonument, 18. saj. (marmor)

Kunst, Materjal, Metall, Kivi, Looduskivi, Objekt, Hauatähis, Hauamonument.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kõrge kunsti- ja kultuuriloolise väärtusega, ajastuomase kunstilise kujundusega raidkiviteos - ilusaim hauamonument Eestis klassitsismiajast 18. sajandist.

Admiral Samuel Greighi väikest antiiktemplit meenutav hauamonument skulptuuridega.

Põhjalöövis, algsel kohal. Vt. Lisa – asendiplaan: nr. 17

Muinsuskaitse all alates 1926; 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 98
Samuel Greigh (1735 – 26. 10. 1788) oli šoti päritolu Vene laevastikujuht. Siirdus 1764 Briti laevastikust Vene laevastikku. Paistis silma mitmes merelahingus. Alates 1775 Kroonlinna sadama ülem, aastast 1782 admiral. Juhtis Vene-Rootsi sõjas (1788-1790) Vene laevastikku ja saavutas Suursaare lahingus (17. juulil 1788) tähtsa võidu.
Hauamonumendi laskis püstitada vene keisrinna Katariina II, kelle soosik Greigh oli. Toomkirikusse matmisel tehti Greighile erand, sest 1773. aastast oli Katariina II enda käsul kirikutesse matmine Venemaal keelatud.

J. Kuuskemaa. Admiral Samuel Greighi hauamonumendi uurimisest. Hommikuleht, 4. märts 1995: Tallinnas Toomkiriku põhjaseina ääres äratab tähelepanu väikest antiiktemplit meenutav valgest marmorist hauamonument, mille esiküljel ladinakeelne kiri. Tõlkes kõlab see nii: “Samuel Greighile, šotlasele, vene laevastiku ülemjuhatajale, sünd. 1735, surn. 1788. Teda kiidavad Arhipelaag (Egeuse saarestik – J.K.) ja vaenlase tulest säästetud kaldad. Temale heliseb igavene laul kiitust ja suuresüdamelise Katariina II jäädavat valu.” On üldtunnustatud tõsiasi, et admiral samuel Greighi hauatähist peetakse kõige väärtuslikumaks klassitsistlikus stiilis raidkunstiteoseks.Mälestusmärgi saamislugu on vähem kui kahe sajandi vältel põhjalikult ununenud. Sestap on nii eesti kui vene kunstiajaloolises kirjanduses tekkinud segadus… Nagu osutus, oli vene uurija… üles leidnud veel mõned kirjad ja ettekanded Leningradis, Saltõkov-Štšedrini nimelise Avaliku Raamatukogu käsikirjade osakonnas. Neis oli kaks tõepoolest väga olulist Tallinnas teadmata fakti. Esiteks: keisrinna Katariina II andis arhitekt Quarenghile käsu kavandada admiral Greighi hauamonument 2. novembril 1788. aastal. Teiseks: kavandi saatis G. Q. skulptor Giuseppe Lucianile Carraras; too võttis endale 20. aprillil 1789. aastal kohustuse valmistada marmorist monumendi skulptuursed osad. Arhitekt teatas suvel Carrarast riigisekretär Dmitri Troštšinskile, et ta on 1000 rubla lepingukohasest 4044 rublast juba kätte saanud, et tasuda elamise eest “Maison Livio’s (Livio majas). See tähendab, et G. Q. käis isiklikult kohapeal skulptorit juhendamas. Samal sügisel oli marmoriosa juba valmis, puudus vaid mälestuskiri. Monumendi sokli ja sambad monumendi esise sepisvõre jaoks otsustas Quarenghi tellida põhjamaisest materjalist., Ruskoli marmorist Soomest. Selle osa maksumuseks arvestati 850 rubla, kullatud kaunistustega sepisvõre hinnaks määras arhitekt lepingus 1000 rubla (nimetamata Moskvas säilivas kirjas, millistest töökodadest võre ja soome kivist osad telliti). 1790. aastal pöördus Quarenghi riigisekretäri poole palvega, et “Tema majesteet oleks nii lahke ja annaks käsu mõnele oma laevale, mis läheb Tallinna – laadida peale kokkulepitud hauasamba alus ja võre ning viia kokkulepitud linna”… Igatahes säilitatakse Moskvas arhiivis toimikut Katariina II ja kroonprints Pauli reisist Tallinna 1791. aastal. Kahjuks polnud mul toimiku leidmisel aega otsida sellest seoseid monumendiga….

Materjal: marmor, raud.
Tehnika: raidtehnika, sepistatud (?).
Autor, valmistamise koht: Peterburi arhitekt Giacomo Quarenghi kavand, teostus: tundmatu kiviraidur, itaalia kujur Giuseppe Luciani.
Dateering: 1789 – umbes 1790
Mõõtmed: Kõrgus koos sokliga 215 cm, sarkofaag 142 x 257 x 112 cm; sokkel 73 x 287 x 141 cm, esikülje figuuride kõrgus ca 84 cm (koos sokliga ca 91 cm), loorberipärja Ø ca 75 cm, naisfiguuri sokli pikkus 74 cm, frontoonigrupi kõrgus ca 30 cm, laius ca 92 cm, akrot
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Esikülje keskel loorberipärjas kullatud tekst:
SAMUELI GREIGIO, SCOTO. SUMMO RUSS CLASS: PRAEFECTO. NAT: MDCCXXXV, DENAT: MDCCLXXXVIII.
HUNC ARCHPELAGUS ET MARE BALTICUM ORAQUE SOSPES AB HOSTIUM IGNIBUS.
HUNC VIRTUTUM LAUDES, ET MACNANIMAE CATHARINAE II. SUPERSTES DOLOR PERPETUO CARMINE CELEBRANT.
(Samuel Geighile, šotlasele, vene admiralile, sünd. 1735, surn. 1788. Teda ülistavad igavesti värssidega saarestik ja Balti mere vaenutulest puutumata rannik, vapruse kiitus ja üllameelse Katariina II kõrgusesse ulatuv kurbus.)
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Veidi määrdunud; murdunud läänepoolse naisekuju sokli esinurk, karniisi nurgakaunistuse serv, pragu parempoolse tõrviku leegis.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Sokkel hallist marmorist; sarkofaagi esikülge liigendavad kannelüüritud pilastrid, poolsambad ning karniisid ja seda kroonib kolmnurkne frontoon, millel kaks ümarplastilist inglifiguuri hoiavad Greighi vapikilpi. Sümmeetriliselt kummalgi pool teksti seisab leinav ingel toetudes langetatud tõrvikule ja käes hoides pärga. Akroteeridel lillevaas ja kaks madu nokkivat lindu. Sarkofaagi külgseintel kujutatud naisefiguur sümboliseerib leinavat Venemaad. Tagakülg esiküljega sarnane, kuid dekoorita. Monumenti ümbritseb klassitsistlike vanikutega sepisaed kaheksa halli kivipostiga. Puhastatud ja konserveeritud AS KAR-Grupp poolt 2001.