Mälestise nimi Hauaplaadi fragment romaani majuskeltekstiga, 13.-14. saj. (paas)

Kunst, Materjal, Kivi, Looduskivi, Objekt, Hauatähis, Hauaplaat.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui haruldane kodumaine ajastuomase kunstilise kujundusega raidkiviteos – keskaegne (varagooti) hauaplaat 13. või 14. sajandist.

Hauaplaadikatke ladinakeelse romaani majusklites ääretekstiga.

Mälestise asukoha kirjeldus

Pikihoone lõunalöövis, lõunaseina ääres ja orelivääri posti kõrval (osaliselt sellest varjatud). Vt. Lisa - asendiplaan: nr. 19

Muinsuskaitse all alates 1926; 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 100

Materjal: paas.
Autor, valmistamise koht: tundmatu Tallinna kiviraidur
Dateering: 13. sajandi lõpp või 14. sajandi algus.
Mõõtmed: Suurema katke nähtava osa laius ca 48 cm, pikkus ca 105 cm; väiksema tüki (vt. parempoolne foto) nähtava osa laius kuni 20 cm, pikkus ca 74 cm.
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Tekstist loetav (M. Lumiste järgi, 1970): …IC : JACET : I….
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Nähtav osa plaadist koosneb kahest tsementmördiga liidetud tükist (väiksem tükk umbes kahetähelise tekstikatkega asetseb põiki, pooleldi orelirõdu poolsamba varjus), pind tugevasti kulunud, murenenud, määrdunud.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Võib kuuluda kokku hauaplaadikatkega reg. nr. 1356, tõenäoliselt vanima säilinud hauaplaadiga Tallinna Toomkirikus.