Mälestise nimi Hauaplaadi fragment gooti minuskeltekstiga, 14.saj. (paas)

Kunst, Materjal, Kivi, Looduskivi, Objekt, Hauatähis, Hauaplaat.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui haruldane kodumaine ajastuomase kunstilise kujundusega raidkiviteos – keskaegne (hilisgooti) hauaplaat 14. sajandist.

Hauaplaadikatke gooti minusklites tekstiga.

Pikihoone lõunalöövi läänetravee lõunaseina ääres.Vt. Lisa – asendiplaan: nr. 20

Muinsuskaitse all alates 1926, 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 101
M. Loit. Keskaegsest surmakultuurist ja hauatähistest reformatsioonieelse Tallinna kirikutes ja kloostrites. Vana Tallinn XVII (XXI). Tallinn, 2006, lk. 76: Hauaplaadi fragment löövi lääneosas. Pärineb 14. sajandist. Plaadi nurkades neliklehed, keskel arusaamatuks kulunud heraldiline kujutis. Gooti minusklites ääretekstist on Lumiste välja lugenud: “… ano: dni: mcc…” (…Issanda aastal…).

Materjal: paas.
Autor, valmistamise koht: tundmatu Tallinna kiviraidur
Dateering: 14. sajand
Mõõtmed: ca 101, 5 x 73, 5 cm, tekstivööndi laius ca 15 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): ääretekstist võimalik välja lugeda: …ano . dni . mccc…. (…anno domini 13…)
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): plaadikatke kolmes tükis, tugevasti kulunud, murenenud, määrdunud.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): ülemine parempoolne nurk ristkülikukujulisest hauaplaadist, mille äärtel on olnud gooti minusklites teksti riba (madalreljeefne). Nurkades neliklehed ja keskel uurendatud kujutis (vaimulik?). Pole võimatu, et hauaplaat kuulus Toomkirikusse maetud kanoonik Sander de Pal´ile, kes suri 1344.a.; sisseraiutud inventarinumber N° 45 sekundaarne (17. sajandist)