Mälestise nimi Hauaplaadi fragment romaani majuskelteksti ja karika kujutisega, 13. saj. (paas)

Kunst, Materjal, Kivi, Looduskivi, Objekt, Hauatähis, Hauaplaat.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui väga haruldane kodumaine ajastuomase kunstilise kujundusega raidkiviteos – keskaegne (varagooti) hauaplaat 13. sajandist.

Romaani majuskelkirjaga hauaplaadi katke.

Mälestise asukoha kirjeldus

Pikihoone lääneotsas, põhjalöövis, orelivääri all. Käesoleval ajal vapirestauraatorite tööruumi põranda varjus. Vt. Lisa - asendiplaan: nr. 27

Muinsuskaitse all alates 1926; 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 108
M. Loit. Keskaegsest surmakultuurist ja hauatähistest reformatsioonieelse Tallinna kirikutes ja kloostrites. Vana Tallinn XVII (XXI). Tallinn, 2006, lk. 76: Vaimuliku hauaplaadi fragment, mille keskel paiknevas sõõris asub armulauakarikat hoidev käsi. Rooma majusklites ladinakeelsest tekstist on säilinud üksnes tähekombinatsioon “…eus…”. Plaati on varem dateeritud 14. sajandi lõppu, kuid Rasmus Kangropool on karika veel täiesti romaanipärase kuju järgi oletanud, et see võiks kuuluda pigem 13. sajandi esimesse poolde.

Materjal: paas.
Autor, valmistamise koht: tundmatu Tallinna kiviraidur
Dateering: 13. sajand
Mõõtmed: ca 88 x 112 cm (M. Lumiste andmed, 1970)
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): tekstist saab väljalugeda vaid … EUS … Teiselt poolt hea kujutlusvõime korral …LDUS (M. Lumiste andmed, 1970)
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): tugevasti kulunud, murenenud, säilinud fragmendina
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): ristkülikukujulise hauaplaadi fragment, mille ääri on kaunistanud ladinakeelne romaani majusklites tekst. Keskel sõõris käsi armulaua karikaga, mis viitab hauaplaadi kuulumisele preestrile. Tõenäoliselt vanim säilinud hauaplaat Toomkirikus. Võib kokku kuuluda hauaplaadikatkega reg. nr. 1348. Hauaplaat võis kuuluda Toomkirikusse maetud piiskop või preester (sellenimelist piiskoppi ei ole teada) Arnoldus´ele, kes suri 1301. a. (M. Lumiste andmed, 1970)