Mälestise nimi Hauaplaat gooti minuskeltekstiga, evangelistide sümbolite ja peremärgiga, 15. saj. (paas)

Seisund: asukoht tuvastamata

Kunst, Materjal, Kivi, Looduskivi, Objekt, Hauatähis, Hauaplaat.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui haruldane kodumaine ajastuomase kunstilise kujundusega raidkiviteos - keskaegne (hilisgooti) hauaplaat 15. sajandist.

Gooti minuskelkirjaga hauaplaat.

Mälestise asukoha kirjeldus

Pikihoone lääneotsas, põhjalöövis, orelirõdu juures põrandas (sekundaarsel kohal) – käesoleval ajal restaureerimistöökoja põranda all. Käesoleval ajal vapirestauraatorite tööruumi põranda varjus. Vt. Lisa – asendiplaan: nr. 28

Muinsuskaitse all alates 1926; 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 109

Arhiivimaterjalid TKVA-s

Raul Vaiksoo. Tallinna Toomkirik. Hauaplaadid. Tallinn, 2003. TLPA MO arhiiv n. 12, s. 366

Materjal: paas.
Autor, valmistamise koht: tundmatu Tallinna kiviraidur
Dateering: 14/15. sajand (?)
Mõõtmed: (M. Lumiste andmed, 1970): 218 x 147 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): M. Lumiste, 1970: tekst ei ole tugeva rikutuse tõttu loetav. Hauaplaadi ülaotsa sisseraiutud sekundaarne inventarinumber N° 82
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): plaadi pind tugevasti kulunud, murenenud, kulunud, ääred ja nurgad ära murdunud (M. Lumiste andmed, 1970)
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): hauaplaadi äärtel madalreljeefne gooti minusklites tekstiriba ning nurkades sõõrid (tõenäoliselt evangelistide sümbolitega). Hauaplaadi keskele on uurendatud sümbol (peremärk?), mis kujutab topeltotstega risti, ristatuna piiskopisauaga(?). Hauaplaat võis kuuluda Toomkirikusse maetud piiskop Johannes II Rekelink´ile, kes suri 1401