Mälestise nimi J. Taube hauaplaat figuuriga, vapp gooti minuskeltekstiga, 1562 (paas)

Kunst, Materjal, Kivi, Looduskivi, Objekt, Hauatähis, Hauaplaat.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kodumaine ajastuomase kunstilise kujundusega raidkiviteos – hiliskeskaegne hauaplaat 16. sajandist.

Von Taube suguvõssa kuuluva aadlimehe hauaplaat gooti minusklites ääretekstiga.

Mälestise asukoha kirjeldus

Pikihoone kesklöövi lääneotsas, orelirõdu all, põrandas (sekundaarsel kohal). Hauaplaadi ülemine vasakpoolne nurk jääb orelirõdu piilari alla. Vt. Lisa – asendiplaan: nr. 29

Muinsuskaitse all alates 1926; 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 110
S. Mäeväli. Matustest ja hauatähistest Tallinna Toomkirikus. Morgan Stuudio, 2004, lk. 26: Taolise kujundusega plaadi katkeid leidub ka kesklöövis orelivääri all. Seal on põrandas lahkunute ülakehaga Wrede poolik plaat 17. sajandist ja alakehadega Wrangeli plaadikatkend samast ajast ning pisut vanemast ajast kivi nr. 25 rüütli kujutisega, mille juures Taube vapp ja veel mõned fragmendid. Eeldatavasti ei ole need plaadid kunagi hauatumbal asunud, vaid ongi paiknenud põrandas. Praegusesse asukohta on nad sattunud peakiriku põranda remontimisel peale tulekahjut 1684.

Materjal: paas.
Autor, valmistamise koht: tundmatu Tallinna kiviraidur
Dateering: umbes 1562
Mõõtmed: 296 x 153 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): M. Lumiste (1970): kulunud ning fragmentaarselt säilinud ääretekstidest saab välja lugeda vaid:… MV CL XII des onnersd…
Hauaplaadile sisseraiutud N° 25 on sekundaarne ja tähistab Toomkiriku hauaplaatide inventeerimist 17. sajandil.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): pind määrdunud, tugevasti kulunud, plaat diagonaalis keskelt pooleks murdunud, servas ja nurkades murdumisi, parem allnurk hävinud, plaati tsementmördiga parandatud.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): ristkülikukujulise hauaplaadi süvendatud keskosal rüütli reljeefne täisfiguur en face, raudrüüs, mõõk vööl, jalge juures vasakul reljeefne raudrüükiiver. Gooti minusklites tekstiriba hauaplaadi servas osaliselt täiesti kulunud. Nurkades madalreljeefne vapp sõõris - terve (identifitseeritav) vaid vapp vasakul ülanurgas; kaks vappidest purunenud. Stiililt kuulub hauaplaat üleminekuperioodi gootikast renessanssi.