Mälestise nimi C. Wrede hauaplaadi fragment abielupaari kujutisega, 17. saj. keskpaik (paas)

Kunst, Materjal, Kivi, Looduskivi, Objekt, Hauatähis, Hauaplaat.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kodumaine ajastuomase kunstilise kujundusega raidkiviteos – hauaplaat barokiajast 17. sajandist.

Varabarokse hauaplaadi katke raudrüüs härrasmehe ja daami reljeefsete poolfiguuridega.

Mälestise asukoha kirjeldus

Pikihoone põhjalöövi lääneotsa põrandas (orelile viiva trepi all, osaliselt sellest varjatud). Käesoleval ajal vapirestauraatorite tööruumi põranda varjus. Vt. Lisa – asendiplaan: nr. 31

Muinsuskaitse all alates 1926; 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 112
S. Mäeväli. Matustest ja hauatähistest Tallinna Toomkirikus. Morgan Stuudio, 2004, lk. 26: Taolise kujundusega plaadi katkeid leidub ka kesklöövis orelivääri all. Seal on põrandas lahkunute ülakehaga Wrede poolik plaat 17. sajandist ja alakehadega Wrangeli plaadikatkend samast ajast ning pisut vanemast ajast kivi nr. 25 rüütli kujutisega, mille juures Taube vapp ja veel mõned fragmendid. Eeldatavasti ei ole need plaadid kunagi hauatumbal asunud, vaid ongi paiknenud põrandas. Praegusesse asukohta on nad sattunud peakiriku põranda remontimisel peale tulekahjut 1684.

Materjal: paas.
Autor, valmistamise koht: tundmatu Tallinna kiviraidur
Dateering: umbes 1667
Mõõtmed: laius 244 cm (M. Lumiste, 1970)
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): tugevasti kulunud, murenenud, jalutsipool hävinud (M. Lumiste andmed, 1970)
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): asukoht sekundaarne. Figuurid kujutatud palves kokkupandud kätega. Peatsis kaks lopsakast akantusvoluudist ääristatud vappi: vasakul Wrede, paremal Taube. Tõenäoliselt kuulus hauaplaat parun Caspar Wredele, kes maeti Toomkirikusse 27. II 1667. a. Tema abikaasa oli Sophia Taube. Hauaplaadi külgedel kannelüüritud pilastrid (osaliselt hävinud).