Mälestise nimi H. Wrangeli hauaplaadi fragment abielupaari kujutisega, 17. saj. keskpaik (paas)

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Eero Kangor

Kunst, Materjal, Kivi, Looduskivi, Objekt, Hauatähis, Hauaplaat.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kodumaine ajastuomase kunstilise kujundusega raidkiviteos – hauaplaat barokiajast 17. sajandist.

Hans Wrangeli ja tema abikaasa hauaplaadi katke.

Mälestise asukoha kirjeldus

Pikihoone kesklöövi lääneotsas, orelivääri all, põrandas (sekundaarsel kohal). Vt. Lisa – asendiplaan: nr. 32

Muinsuskaitse all alates 1926; 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 113
S. Mäeväli. Matustest ja hauatähistest Tallinna Toomkirikus. Morgan Stuudio, 2004, lk. 26: Taolise kujundusega plaadi katkeid leidub ka kesklöövis orelivääri all. Seal on põrandas lahkunute ülakehaga Wrede poolik plaat 17. sajandist ja alakehadega Wrangeli plaadikatkend samast ajast ning pisut vanemast ajast kivi nr. 25 rüütli kujutisega, mille juures Taube vapp ja veel mõned fragmendid. Eeldatavasti ei ole need plaadid kunagi hauatumbal asunud, vaid ongi paiknenud põrandas. Praegusesse asukohta on nad sattunud peakiriku põranda remontimisel peale tulekahjut 1684.

Materjal: paas.
Autor, valmistamise koht: tundmatu Tallinna kiviraidur
Dateering: umbes 1660
Mõõtmed: ca 169 x 244 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): hauaplaadile sisseraiutud sekundaarne inventarinumber N° 51
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): määrdunud, hauaplaadist säilinud alumine osa; äärtelt ja nurkadest tükke murdunud, reljeefne pind tugevasti kulunud (sh. kirjed vappide all ja tekstitahvlil mahakulunud).
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): hauaplaadi säilinud alumisel osal madalreljeefsed raudrüüs härrasmehe ja daami figuuride alumised pooled, alates rinnal palves kokkupandud kätest. Külgedel hargneb viinapuuväädi kujuline sugupuu valdavalt Wrangeli ja Tiesenhauseni (?) vappidega (nimed vappide all maha kulunud). All vasakul nurgas on kujutatud paabulinnusulgedega ehitud raudrüükiiver ja kindad ning all paremal nurgas surmasümbolid – ristamisi asetatud sääreluud, pealuu ja liivakell. Hauaplaat kuulus Hans Wrangelile, kes oli selle matusepaiga nr. 51 ostnud 13. juulil 1657 ja suri 1663. aastal, ning ta naine oli Elisabeth Wrangel (Tiesenhausen) (vt. Geschichte der Familie von Wrangel, Berlin u. Dresden 1887, II, lk. 529). Stiililt kuulub hauaplaat varabarokki.