Mälestise nimi F. v. Ferseni hauaplaat abielupaari kujutisega, 17. saj. keskpaik (paas)

Kunst, Materjal, Kivi, Looduskivi, Objekt, Skulptuur, Reljeef, Hauatähis, Hauaplaat.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kodumaine ajastuomase kunstilise kujundusega raidkiviteos – hauaplaat barokiajast 17. sajandist.

Mälestise kirjeldus

Hauaplaat aadlimehe ja tema abikaasa ( arvatavalt Rootsi ohvitseri Heinrich Burtti ja tema abikaasa Magdalena von Vietinghoffi) reljeefsete figuuridega.

Ferseni kabeli põrandas. Vt. Lisa – asendiplaan: nr. 37

Muinsuskaitse all alates 1926; 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 118
S. Mäeväli. Matustest ja hauatähistest Tallinna Toomkirikus. Morgan Stuudio, 2004, lk. 26: Samalaadne täiesti terve kahest vertikaalseslt osast koosnev plaat asub Ferseni kabeli põrandas keskse eeskoja kõrval ja see plaat peaks tähistama Rootsi ohvitseri Heinrich Burtti ja tema abikaasa Magdalena von Vietinghoffi matust. Viimane ostis kabeli 1644. aastal 250 riigitaalri eest oma mehe matmiseks.

Materjal: paas.
Autor, valmistamise koht: tundmatu Tallinna kiviraidur
Dateering: 17. sajandi keskpaik
Mõõtmed: ca 132 x 170 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): plaadi pind kulunud, esineb tumenenud laike, plaat naisefiguuriga murdunud kaheks osaks.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): hauaplaat koosneb kahest piklikust plaadist. Vasakpoolsele on raiutud madalreljeefne mehe täisfiguur, raudrüüs, käed rinnal palves koos. Tema jalge juures suletuttidega raudrüükiiver ja –kindad. Parempoolsele kitsamale plaadile on raiutud (samuti madalreljeefne) daami täisfiguur, seljas keep ning käed rinnal palves koos.