Mälestise nimi Ohvriallikas Silmäviiläte
Mälestise liik arheoloogiamälestis, ajalooline looduslik pühapaik

Arheoloogia, Kultuspaigad, Ohvriallikas.

1) Arheoloogilise kultuurkihi olemasolu.
2) Kirjalikult fikseeritud rahvapärimuse olemasolu.
3) Maastikuliselt eristatav.

Kirjeldus

Antud kohas on kaks ohvriallikat, mis mõlemad kannavad rahvasuus "Silmaveeallika" nimetust. Allikad voolavad välja edela-kirdesuunalise nõlvaku põhjapoolselt küljelt ning suubuvad väikesesse ojja, mis voolab Mustjõkke. Kahe allika vahele on veevõtmise hõlbustamiseks rajatud väike puidust purre.

Asukoha kirjeldus

Allikad asuvad Varsti vallas Sika külas Koolmeistri kinnistul. Ohvriallikad jäävad ida poolt Mustjõkke voolava väikese oja lõunapoolsele kaldaveerule. Oinaveskist, mille kohal nimetatud oja on üles paisutatud, asuvad allikad kirde pool.

Ajalugu

Mälestisis arheoloogiliselt uuritud ei ole, kuid väliste tunnuste ja rahvapärimuse põhjal on allikate kasutusaeg dateeritud II aastatuhandesse.Võetud riikliku kaitse alla 1964. a.

50 m mälestise piirist.