Mälestise nimi T. Rammi hauamonument, A. Passeri töökoda, 17. saj. (paas)

Kunst, Materjal, Kivi, Looduskivi, Objekt, Hauatähis, Hauamonument.

Haruldane barokiaegne tuntud meistri töökoja ajastuomase kunstilise kujundusega raidkiviteos.

Mälestise kirjeldus

Thomas von Rammi (surnud 1631) ja tema abikaasa Margaretha von Fahrensbachi hauamonument asub põrandast kõrgemal asetatuna soklile (h 42 cm). Sarkofaag on jäänud taotluslikult lõpetamata kahest seintega piirnevast küljest (S ja W). S-külg on laotud punastest tellistest, kuid W-külje raidplaat oli kas krohvitud või lihtsalt lubivärviga viimistletud. Poolik on ka N-külje kujundus - nurgapilastrid on kaunistatud dekooriga, kuid külje kesmiseks osaks on lihtne raidplaat.
Kaane kunstiline lahendus sarnaneb teistele Arent Passeri töökoja sarkofaagidele. Surnuid on kujutatud kahe joonia pilastripaari vahel. Pilastrite tüvis on kannelleeritud ja baasile on raiutud teemantkvaadrid. Inimfiguuride kohal asuv tekstitahvel on ääristatud mõlemate perevapiga. Jalutsis asetseb pikk kartušiga tekstitahvel. Kaane NO-nurgas on aastaarv 1634. Pikikülje kahes nurgas teravkaarsetel väljadel on kujutatud tiibadega allegoorilisi naisfiguure. Vasakpoolse naisfiguuri käed on asetatud rinnale kokku, seelik on kergitatud. Parempoolse figuuri vasak käsi on tõstetud rinnale, parem käsi paljastab paremat jalga. Figuuride vahel paikneb tekstitahvel. Ahaskülje nurgad on kujundatud erinevalt. Parempoolsel pilastril on kujutatud naisfiguuri, kes hoiab parema käe kaht sõrme ülesrtõstetuna. vasakule kitsamale nurgapilastrile on raiutud stiliseeritud õied. Sarkofaagi simss ja baas on profileeritud ja dekoreeritud.
Allegoorilised figuurid kujutavad surnute lootust taevastele jõududele. Käed, mida on kujutatud koos rinnale asetatuna sümboliseerivad palvet. kaks ülestõstetud sõrme võivad viidata usutunnistusele ja üks käsi rinnal näidata alandlikkust Jumala ees. Figuure on kujutatud aktiivsena kirikuväärtusi kaitstes.
Arent Passeri ühe viimase töö stiili põhjal võib oletada, et selle eeskujuks on olnud 1595.a valminud elegantne Pontus de la Gardie hauamonument. Suuremad erinevused tulenevad muutunud moest, kuid ka kivimaterjali valikust. Lasnamäe kivi on kõvem kui Orgita dolomiit. Rammi sarkofaagil kujutatud naisfiguurid on väljendusrikkad, kartušid hästi liigendatud ja tsiseleeritud. Sarkofaag mõjub terviklikult vaatamata sellele, et on jäänud mingil põhjusel lõpetamata ja kaanel esineb suuri kadusid eriti figuuride osas.

Püha Jüri kabelis, lääneseina ääres, esialgsel kohal. Vt. Lisa – asendiplaan: nr. 40

Muinsuskaitse all alates 1926; 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 121
Arent Passer (1560? – 1637) – Hollandi päritolu kiviraidur, kujur, arhitekt - silmapaistvaim renessanssmeister Tallinnas
Thomas von Ramm - 17. saj. algul Riia toomhärra ja bürgermeister. 1622. kinkis Rootsi kuningas Gustav II Adolf Rammile Padise mõisa Eestimaal. Koos Padisega läksid ta valdusesse ka Vihterpalu ja Suur-Pakri saar. 1628 ostis Ramm Keila kroonumõisalt ka Väike-Pakri saare.
Eesti kunsti ajalugu. 1520 – 1770. EKA, 2005, lk. 394: Passeri töökoda valmistas juba tuttavas stiilis veel kaks sarkofaag-hauda Tallinna toomkiriku Jüri kabelisse: esimese 1623. aastal Richard Rosencrantzile ja teise 1634. aastal Thomas von Rammile, mõlema katteplaadil on ka abikaasa figuur ning Rammi sarkofaagil reljeeftahvel naisingliga. Viimane kuulus Passeri lemmikmotiivide hulka. Selle vooruste atribuutidega paarilisi leiame Tallinnast vähemalt kolm. Rammi sarkofaagi reljeefi ei raiunud aga kindlasti Passer ise vaid mõni tema sell.
S. Mäeväli. Matustest ja hauatähistest Tallinna Toomkirikus. Morgan Stuudio, 2004, lk. 23: Rammi hauakamber ja selle kohal olev tumba asuvad kabeli lääneseina ääres. Ülesehituselt on see hauamälestis Rosenkranzi sarkofaagi koopia. Kasti kujulist sarkofaagi katab abielupaari reljeefse kujutisega plaat, mille jalutsis ja päitsis on mälestustekstid. Sarkofaagi nurki kaunistavad rõivavoltide vahelt põlve näitavad kohmakad inglireljeefid, nende vahele tumba küljele jäävad ladin akeelsed tekstid. Sarkofaag on tehtud kehvast kivist, mis laguneb kihtideks ja killuneb ning seetõttu näeb ta palju armetum välja kui temast vanem Rosenkranzi hauatumba. Rammi sarkofaagi kirdenurgale on uurendatud arv 1634, mis ilmselt on hauamälestise valmimisaasta ja seega on see üks Arent Passeri viimaseid töid. Sarkofaagi põhjakaares asuvas päitsis on lahkunute peade kohal kartuššis tekst: ANNO 1631 DE...AVGVSTI/ IST DER WOLL ED...RENGE/ ERNVESTER VNDT H...TER H.../ THOMAS RAMME...ESES.../ KONINGLICHEN H...TS...Z.../ DORPT BVRGGRA... BVRGE.../ MEISTER DER ST...A ZV PADIS/ERBGESESSEN IN ...N HERREN/ SELICHLICH IN HERN... SCHLAFFEN. ...Kuna mõlemasse hauakambrisse on maetud rohkem kui üks kord, siis jääb lahtiseks, kumma lahkunu juurde on lesk maetud, sest kummagi tumba pealisplaadil on kujutataud mees ja naine.
H. Üprus. Raidkivikunst Eestis XIII – XVII sajandini. Tallinn, 1987, lk. 155: Samas (Püha Jüri) kabelis säilib Thomas Rammi sarkofaag aastast 1632, mis on aga teostuselt nõrgem ja osalt arvatavasti abiliste töö.
V. Raam. Tallinna Toomkirik. Tallinn, 1973, lk. 31: Viimased Arent Passeri viljakast töökojast pärinevad tööd toomkirikus paiknevad Püha Jüri kabelis: ooberst Richard Rosenkrantzi tumba-sarkofaag kabeli idaseina ääres (1623) ja Padise endise kloostrikeskuse omaniku Thomas Rammi tumba-sarkofaag kabeli lääneseina ääres (1632).

Aruanded

Merike Limberg. Tallinna Toomkirik. Jüri kabeli uurimistööde aruanne. Tallinn: Rändmeister, 2004. TLPA MO arhiiv n. 9, s. 3816B.
Tallinna Toomkiriku Püha Jüri kabelis asuva Thomas von Rammi sarkofaagi konserveerimise aruanne. Tallinn 2007 (MKA arhiivis).

Arhiivimaterjalid TKVA-s

Raul Vaiksoo. Tallinna Toomkirik. Hauaplaadid. Tallinn, 2003. TLPA MO arhiiv n. 12, s. 366

Materjal: dolomiit.
Autor, valmistamise koht: Tallinna kiviraidur-kujur Arent Passeri töökoda
Mõõtmed: sokkel ca 290 x 194 cm; pealt ca 286 x 202 cm, kõrgus ca 129 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): pealisplaadi kirdenurgal uurendatuna daatum 1634. Saksakeelne osaliselt hävinud tekst pealisplaadi päitsis: ANNO 1631 DE... AVGVSTI IST DER WOLL ED... RENGE... ERNVESTER  VNDT  H... TER  H... THOMAS RAMME ...SES... KONIGLISCHEN H... ...TS  ... DORPT BVRGGRA... BVRGE MEISTER DER ST... A  ZV PADIS ERBGESESSEN IN ...M HERREN SALICHLICH IN PER... SCHLAFFEN
Pealisplaadi jalutsis ladinakeelne tekst (lõppeb sõnadega TIBI QVID NAM). Sarkofaagi esiküljel ladinakeelne osaliselt hävinud tekst: VIT SERAT CVIVS CARPEBAT QVIS QV..: RACEMOS: FLVMEN ERAT CVIVS QVI... QVE BIBEBAT AQVAS  ARBOR ERAT C...S SVB CONSEDERE REPRESSI RAMIS  QVOS DVXIT PASTOR VT ARTE  OPERE PHAEBVS ERAT LIVONVM RADIOS DVM SPARSIT... ORAS IN PRIMIS CVIVS RIGA QVE SENSI... PE... (vasakpoolne); ARVIT HAEC VITIS: LVMPHAM DARE FLVMEN AMICIS DESYT  VT PASTOR FERRERE... VSAT OPEM  ARBOR CVM RAMO NVNC PROH=DE FLORVTT  AT QVE IHOBVS SES...A...T SPARGERE LVMEN ALYS LVSTRAV...T RAMVS...NC LVSTRARIER ARE... SYDE... ME...T LVMINE IVSTITIA (parempoolne)
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): tugevasti kahjustatud (pragunenud, murenenud, kulunud, tugevasti määrdunud, tsementmördiga parandatud) - seisundi kirjeldus vt. Tallinna toomkirik. Jüri kabeli uurimistööde aruanne. Koostaja J. Kilumets. Rändmeister OÜ, 2004
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): massiivse tumbakujulise sarkofaagi pealisplaadil Thomas Rammi ja tema abikaasa Margareta Fahrensbachi portreelised(?) täisfiguurid; päitsis ja jalutsis nelinurksed rullisornamendi raamistuses tekstikartušid (2 ülemist fotot) ja külgedel kannelüüritud joonia pilastrid. Sarkofaagi kolmes nurgas reljeef inglifiguuriga – iga figuur erinev (fotod vasakul), esikülje keskel samuti rullisornamendi raamistuses nelinurkne kaheosaline tekstitahvel (kolmas foto). Kõik kirjed antiikvas. Sarkofaagi lõunasein plaatimata. Stiililt kuulub hauamonument üleminekuaega renessansist varabarokki.