Mälestise nimi K. Veeberi hauamonument, J. Koort, 1929 (graniit)

Kunst, Materjal, Kivi, Looduskivi, Objekt, Hauatähis, Hauamonument.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kalmistukunsti näidis, eesti XX sajandi nimeka kujuri Jaan Koorti poolt kunstiliselt kujundatud hauatähis

Kunstnik Kuno Veeberi kõrge punasest graniidist hauasammas, tipus drapeeritud urni kujutis.

Kuno Veeberi (13.03.1898-1.01.1929, matuseaeg 2.01.1929) kõrvale on maetud abikaasa Agate Veeber (23.02.1901-8.04.1988, matuseaeg 26.08.1989).

Asukoht: kvartal Jaani vana D, rida 5, koht 11

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1964 – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 55; 1973. aastast vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 122.

Agate Veeber viimasel teekonnal. Vaba Eesti Sõna 21.04.1988, lk 11
Agate Veeber sängitati kodumaa mulda. Vaba Eestlane 21.09.1989, lk 11

Karl Laane. Tallinna kalmistud. Tallinn, 2002, lk. 164:
H. Tuksami kalmu lähedal, järgmise pikivahetee ääres paremal kõrgub umbes kolmemeetrine punasest graniidist sammas varalahkunud maalikunstniku Kuno Veeberi (13. III 1898 – 1. I 1929) kalmul. Monumendi autor on Jaan Koort. K. Veeber õppis Ants Laikmaa ateljeestuudios (1916-1919), hiljem Nikolai Triigi ja Jaan Koorti juhendamisel, lõpetas kunstikooli Pallas (1924), täiendas end Pariisis. Viljeles maali ja graafikat.

Materjal: graniit, pronks.
Tehnika: raidtehnika, valatud, lihvitud.
Autor, valmistamise koht: Jaan Koort
Dateering: 1933
Mõõtmed: kogukõrgus ca 295 cm, sellest urni kõrgus ca 59 cm, postament ca 230 x 63 x 60 cm, tagaseina kõrgus ca 58 cm, paksus ca 23 cm; hauaplatsi piirdekivi laius ca 18 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): samba esiküljel: KUNO VEEBER 13. III. 1898 1. I. 1929
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): vetikat, sammalt ja samblikku; platsi piire tugevasti sammaldunud; pronksist portreepea samba esikülje orvast varastatud.
Hauaplats hooldamata
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): samba ülaosas nelinurkne raidsüvend, milles paiknenud portreeskulptuur varastati enne 1971; 1993. aastal paigaldatud koopia (32 x 40 x 10 cm, restauraator Vambola Mets) varastati 2005.