Mälestise nimi Perekond Vinnali hauamonument, J. Koort, 1930 (graniit)

Kunst, Materjal, Kivi, Looduskivi, Objekt, Hauatähis, Hauamonument, Hauakujundus.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kalmistukunsti näidis, eesti XX sajandi nimeka kujuri Jaan Koorti poolt kunstiliselt kujundatud matmispaigatähis

Kirjeldus

Hauaplatsi esinduslik arhitektooniline domineeriva ristiga kujundusansambel mustast poleeritud graniidist

Asukoht: kvartal Pühavaimu vana A/II, rida 17, koht 1

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1964 – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 56; 1973. aastast vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 123

Materjal: graniit, raud, kullatis.
Tehnika: raidtehnika, lihvitud, poleeritud, sepistatud.
Autor, valmistamise koht: Jaan Koort, Tallinn; J. Valk, Pärnu
Dateering: umbes 1933
Mõõtmed: hauaplats 900 x 300 cm (inventariseerimisandmeil, K. Laane, 1971), risti kõrgus 182, 5 cm, ristijalam 89 x 35 x ca 13 cm, ristisokli katteplaat ca 94, 5 x 40 x 7, 3 cm, sokliseina laius 91 cm, kõrgus ca 79 cm (sama ka vastasküljel), külgseinte laius 122 cm, paksus (pealt) ca 18 cm (sama ka vastasküljel), sepisaia kõrgus 64, 5 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): ristialuse ehisseinal keskel: HANS VINNAL HELENE VINNAL; vasakul: ELMAR UROV 1906 – 1943 LUULE UROV 1912 – 2000 TEA HABICHT 1926 – 2007; paremal: ANNE UROV 1939 – 1941 KAARLI UROV 1937 – 2003 MARIA UROV LAIDONER 1934; väliskülje servas kunstniku ja kiviraiduri nimed: J. Koort, Tallinn J. Walk, Pärnu (vt. foto vasakul); risti vastasseina siseküljel daatumid: 2. VII. 1882. 14. VII. 1928. 22. VIII. 1885. 27. IX. 1955.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): piirdeaial samblikku, vetikat
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): piirdeaia sokkel roosast graniidist, postid (16) hallist lihvitud graniidist; platsi ühes otsas sepisvärav; teises otsas madal roosast graniidist postament (sellel algselt paiknenud urn kadunud; inventariseerimisandmed, K. Laane, 1971); ristisokli ees kandiline poleeritud graniidist lillekast; jalutsipoolsel küljel samast materjalist istepink