Mälestise nimi H. Namsingi hauamonument, J. Koort, 1925 (Saaremaa marmor)

Kunst, Materjal, Kivi, Looduskivi, Objekt, Hauatähis, Hauamonument, Hauakujundus.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kalmistukunsti näidis, eesti XX sajandi nimeka kujuri Jaan Koorti poolt kunstiliselt kujundatud matmispaigatähis

Kirjeldus

Hermann Namsingi matmispaiga monumentaalne kujundusansambel urni plastilise kujutisega tipneva hauasambaga

Asukoht: kvartal Kaarli vana III/II, rida 17, koht 5

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1964 – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 57; 1973. aastast vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 124

Allikad

Iris Johanna Kreen. 1920.–1930. aastate autoriskulptuur Tallinna Rahumäe kalmistul. Bakalaureusetöö. Eesti Kunstiakadeemia. 2023

Hermann Namsing. Ühistegelised Uudised, nr 22, 5.06.1926, lk 2.
Herman Namsing’i hauasammas. Sakala, nr 69, 10.06.1926, lk 2.
Hermann Namsing’i hauasamba avamine. Ühistegelised Uudised, nr 2,3 12.06.1926, lk 1.
Herman Namsing’i hauasammas. Järvamaa, nr 45, 11.06.1926, lk 3.
H. Namsingile ausammas avatud. Tartu Teataja, nr 42, 8.06.1926, lk 3.

Materjal: dolomiit.
Autor, valmistamise koht: Jaan Koort
Dateering: 1925
Mõõtmed: hauaplats 550 x 600 cm; sammas koos urniga 410 x 180 x 92 cm; urn ca 150 x 67 x 56 cm (inventariseerimisandmeil, K. Laane, 1971); piirdeaia kõrgus (soklilt) ca 44 cm, piirdeposti kõrgus (soklilt) ca 63 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): esiküljel: Hermann Namsing 1878 21. XII 1924 22. III; Olgu idealistid või tegelikud ühistegevuse töömehed, kõik püüdku ühise suure eesmärgi – inimsoo parema ja ilusama tuleviku poole. H. Namsing.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): vetikat, samblikke, kivipind kahjustunud, pragusid, piirde soklil murenemisi
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Hauaplatsil on veel kaks hallist graniidist hauakivi ( Endel Namsing 16 I 1912 17 V 1981; Elli Namsing 28. XI 1913 06 III 1995; väike plaat: Emilie Tilk 14 X 1884 – 26 VII 1971). Matmispaika ümbritseb 17 sambaga dolomiitpiire.