Mälestise nimi Perekond Uusmanni hauamonument, J. Koort, 1932 (graniit)

Kunst, Materjal, Kivi, Objekt, Hauatähis, Hauakujundus.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kalmistukunsti näidis, eesti XX sajandi nimeka kujuri Jaan Koort poolt kunstiliselt kujundatud matmispaigatähis

Kirjeldus

Perekond Uusmani monumentaalne arhitektooniline matmispaiga punasest graniidist kujundusansambel kahe plastilise öökullikujuga

Asukoht: kvartal Kaarli vana I/I, rida 21, koht 7

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1964 – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 54; 1973. aastast vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 126

Materjal: graniit, raud.
Tehnika: raidtehnika, lihvitud, poleeritud, sepistatud.
Autor, valmistamise koht: Jaan Koort
Dateering: 1932
Mõõtmed: tagasein 169 x 684 x 47 cm (inventariseerimisandmeil, K. Laane, 1971); tagaseina keskploki laius 210,5 cm, öökull: kõrgus ca 37 cm, sügavus ca 40 cm, sokkel ca 25,8 x 25,5 cm, värava kõrgus 31,7 cm, laius ca 85 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): tagaseina välisküljel daatum 19 32; siseküljel: Kaarel Uusman Jaani poeg ✶ 3. apr. 1865 Juurus † 4. sept. 1934 Tallinnas Looja Isa, soowin et need keda sa mulle kaduwas elus annud, ka igawikus minuga oleksid. Marie Uusman sünd. Puhm ✶ 3. okt. 1870 Hageris † 6. mai 1934 Tallinnas; vasakpoolsel hauaplaadil: Jaan Koort Mari Koort ✶ 6. nov. 1883 † 14. okt. 1935 ✶ 20. apr. 1891 † 8. juuli 1976; parempoolsetel hauaplaatidel: Sinaide Olvet ✶ 5. 03. 1874 † 2. 05. 1962 Richard Olvet ✶ 21. 11 1894 † 4. 01 1958
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): kohati sammaldunud, vetikat, samblikke
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): tagaseina ees kokku viis graniidist hauaplaati: kolm profileeritud ja poleeritud; vasakult teine ja kolmas plaat nimeta, reljeefse ristiga (24, 5 x 13, 2 cm, 24, 2 x 13, 6 cm); kaks parempoolset plaati lihtsad pealt lihvitud risttahukad. Platsil veel kaks profileeritud hauaplaati (gooti kirjas: Ann Uusman ✶ 11. II 1871 † 9. III 1954 Liisu Uusman sünd. Kruus ✶ 25. jaan. 1841 Juurus † 22. weeb. 1915 Tallinnas). Hauaplatsi servas poleeritud graniidist istepink (plaat ca 142 x 36 cm; platsi ümbritseb lihvitud graniidist piire; neli vahesammast tipnevad reljeefse ristiga (ca 16, 5 x 16, 7 cm); hauasamba vastasküljel madal sepisvärav