Mälestise nimi Perekond Jürgensoni hauamonument, J. Raudsepp, 1939 (graniit)

Kunst, Materjal, Kivi, Looduskivi, Objekt, Skulptuur, Reljeef, Hauatähis, Hauakivi.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kalmistukunsti näidis, eesti XX sajandi nimeka kujuri Juhan Raudsepa poolt kunstiliselt kujundatud hauatähis

Kirjeldus

Perekond Jürgensoni mustast graniidist hauakivi, mille esiküljele on sisse raiutud rändaja lamereljeefne figuur

Asukoht: kvartal Kaarli III, rida 6, plats 6

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1964 – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 59, aastast 1973 – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 127

Materjal: graniit.
Tehnika: raidtehnika, poleeritud.
Autor, valmistamise koht: Juhan Raudsepp, arhitekt Edgar-Johan Kuusik
Dateering: 1937; paigaldatud 1939
Mõõtmed: kõrgus (soklita) 136 cm, laius 82 cm, laius karniisiga 85, 5 cm, paksus 30 cm, karniisiga 31, 5 cm; hauaplatsi piire 4640 x 3200 cm (inventariseerimisandmeil, 1993), piirde paksus ca 20, 5 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): figuuripinna allservas kunstniku signatuur: J R 37. (vt. foto vasakul); maetute nimed koos daatumitega: PEREKOND JÜRGENSON PAULA * 16. III 1883 † 13. VIII. 1913 MARIE * 1. VIII. 1854 † 19. VI. 1929 PEETER * 19. X. 1854 † 22. XI. 1932; pühakirjasalm tagaküljel: JA PÕRM PÖÖRAB TAGASI MULDA, NÕNDA KUI TA ON OLNUD, JA VAIM PÖÖRAB JUMALA JUURDE, KES TA ON ANDNUD. KOG. 12. 7
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): sammaldunud, kaetud vetikaga
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): hauakivi tagaküljele sisse raiutud kahe lendleva ingli kujutis, rist, pühakirjasalm Koguja raamatust. Sokkel ja hauaplatsi lihtne piire hallist lihvimata graniidist