Mälestise nimi kitsarööpmeline auruvedur HF 11017
Mälestise liik tehnikamälestis

Ajalugu

1941. aastal ehitatud vedur saadeti Stalingradi rindele. 1943. aastal lähetati üksus Baltikumi, mille keskus asus Riias. Vedur teenis Lätis. 1946. aastal läks Ligatne paberivabrikusse, kus töötas kuni 1979. aastani. 1990. aastal toodi Lavassare muuseumisse.

Vedur on ainulaadne saksa välisraudteee (600/750 mm) auruvedur. Omab kaheteljelist haaketendrit. Eestis töötasid samasugused vedurid HF 11001 ja 11009, mis arvatavasti tegutsesid Sinimägede välisraudteel.

J. Loog. Eestis töötanud kitsarööpmelisest veduritest. Käsikiri 1981
A. B. Gottwaldt. Heeres Feldbahnen Motorbuch Verlag. 1986
M. Helme. Eesti kitsarööpmelised raudteed 1896-1996. 1996

Materjal: metall.
Autor, valmistamise koht: Ehitatud Henscheli tütarfirmas Krenaus (Chrzanow).
Dateering: 1941. aasta
Mõõtmed: Pikkus 10 408 mm, laius 2100 mm, kõrgus 2800 mm, tühimass 19 t.
Märgid (meistrimärgid): HF 11017
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Vastavalt valmistaja - tehase originaalile on kere hall, raam hall, esipaneel hall, tagapaneel hall, rattad seest mustad ja bandaaž valge, aknaraamid mustad, tendri rattapaaride puksid mustad, seeriatähis ja muud tekstid valged. (Mehis Helme, 10.11.1997)
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Kere 50% roostest kahjustatud, kuid komplektne, raam veidi roostetanud, sisustus komplektne, kuid vajab remonti. Vedur vajab kiiret taastamist. (Pass. Mehis Helme, 16.02.1995)
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Max kiirus 30 km/h, võimsus 110 hj, veevaru 6,6 m, küttevaru 3 t. Puuduolevad osad on turbogeneraator, el. juhtmed, valgustuslaternad, veemõõdu klaasid (2 tk). (Pass. Mehis Helme 16.02.1995)