Mälestise nimi kitsarööpmeline diiselvedur TU2-101
Mälestise liik tehnikamälestis

Kirjeldus

Neljateljeline ja elektrilise ülekandega kitsarööpmeline diiselvedur, mis on levinud mitmetel raudteedel. Vedur on valmistatud mitmet liiki terasest, õli- ja kütuse- ning elektrisüsteemides on kasutatud värvilisi metalle ja isolatsiooni materjale.

Ajalugu

Diiselvedureid seeriast TU2 ehitati aastail 1956-1959 Kaluga Masinatehases Venemaal. Neid vedureid ehitati üldkasutatavatele kitsarööpmelistele raudteedele magistraalliikluseks nii kauba- kui ka reisirongidena. Vedureid projekteeriti kasutamiseks Balti riikide ja uudismaa kitsarööpmeliste raudtee tarvis.

TU2-101 saabus Eestisse tehasest 1957. aastal, mis töötas kuni 1973. aastani. Vedur on töötanud Tallinn-Väike, Pärnu kui ka Türi depoos. Seejärel Lätis Alsunga - Kuldiga raudteel. 1975. aastal toodi Kohtla-Järvele lasteraudtee tarvis, kui selle ostis Kohtla-Järve põlevikivi tööstus sinna ehitatava lasteraudtee tarvis. Raudtee ei läinud käiku ja vedur jäi kasutuseta. 1988. aastal alustati veduri lammutamist, mis peatati ning viidi seejärel muusemisse, Lavassaares. Vedurikere restaureeriti 1990. aastal.

V. A. Gribkov jt. "Kitsarööpmeline soojusvedur TU2. Transželdorizdat 1958
E. A. Aškenazi. Kitsarööpmeliste vedurite ekspluatatsioon. Transželdorizdat 1958
J. Loog. Märkmeid Eestis töötanud kitsarööpmelistest veduritest. Käsikiri 1981
M. Helme. Fortress railways of the Baltic shores. Plateway Press 1994
M. Helme. Eesti kitsarööpmelised raudteed 1896-1996. 1996
V. Gussarova jt. Sada aastat Eesti raudteed. Eesti Raamat 1970

Materjal: metall.
Autor, valmistamise koht: Kaluga Masinatehas, Venemaa
Dateering: 1957. aasta
Mõõtmed: Pikkus 10740 mm, laius 2450 mm, kõrgus 3300 mm, mass 32 t
Märgid (meistrimärgid): TU2-101
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Välimus vastavalt valmistaja-tehase originaalile on kere ülalt helesinine, alt sinine, raam must, pöördvankrid must, lumerauad punased. (Mehis Helme 10.11.1997)
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Kere vajab värvkatte uuendamist, diisliruumi sisemus restaureerimist. Töökorda pole võimalik seada paljude sõlmede rikutuse tõttu, peageneraator kasutamiskõlbmatu. Puudu olevad osad: akud, diisliruumi sisevooder, veetorustik, põrandaluugid, abiküttepump. (Pass. Mehis Helme 16.02.1995)
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Max kiirus 50 km/h