Mälestise nimi Kitsarööpmeline automotriss MUZ-4-239
Mälestise liik tehnikamälestis

Menetleja: vallasmälestiste ja muuseumikogude inspektor, Kadri Tael

Mälestise kirjeldus

Veoki pöördvankrid ja alusraam on valmistatud terasest. Raamile tuginev kast on plekist ja põrand laudadest. Juhikabiin on puidust ning klaasitud akendega. Mootori kapott on plekist. Kabiini katus on kaetud plekiga.

Mälestise ajalugu

Bensiinimootoriga automotriss MUZ-4-G on toodetud Venemaa paljudes tehastes juba 1930. aastate keskpaigast. Motrissid on konstrueeritud kergetüübiliste raudteede tarbeks, nt metsaveo- ja turbaveo ajutised raudteed, ettevõtete sisetransport. Kõik veokid omasid ka puugaasi agregaati. Vastavalt erinevate tehaste toodangule erines nende motrisside välimus. 1950. aastate alguses asendati bensiinimootor diiselmootoriga ning sõidukid said seeriatähiseks MUZ-4-D.

MUZ-4-G-239 toodi Onega tehasest uuena Sindi kalevivabrikusse 1949. aastal. Motrissi kasutati tehase territooriumil sisetranspordina ning tehase ja Sindi raudteejaama vahel vedude sooritamiseks. Hiljem demonteeriti masinalt gaasiaparaat ja vedur töötas tavalisel bensiinil. Motriss töötas Sindis kuni 1980. aastate alguseni ja jäi siis vedurikuuri seima. 1987. aastal anti motriss üle Lavasaare loodavale raudteemuuseumile.

Materjal: metall, puit.
Autor, valmistamise koht: Onega tehas (nr 239), Venemaa
Dateering: 1949. aasta
Mõõtmed: Pikkus 4470 mm, laius 1520 mm, kõrgus 2250 mm, mootor ural-212, kaal 8 t
Märgid (meistrimärgid): MUZ-4
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Välimus vastavalt valmistaja-tehase originaalile on kere ülalt kollane, alt tumeroheline, raam tumehall, pöördvankrid tumehall.