Mälestise nimi kitsarööpmeline reisivagun "Pafawag"
Mälestise liik tehnikamälestis

Menetleja: vallasmälestiste ja muuseumikogude inspektor, Kadri Tael

Mälestise kirjeldus

Vaguni kere ja raam on valmistatud metallist. Aknaraamid, ventilatsioonisiibrid, käepidemed alumiinimust. Sisevooderdis on vineerist, kaetud dekoratiivse kilega. Põrand puidust, kaetud linoleumiga. Istmed puidust metall alusraamil. Tualettruumis on emailitud WC-pott, kraanikauss, põrand kaetud kiviplaadiga. Katlaruumis on malmist keskküte katel ja metallist küttetorustik reisijate salongi. Pakiruumid salongis on nikeldatud metallist ja punutud nöörist võrguga. Valgustitel laes on valgest matt-klaasist kuplid.

Mälestise ajalugu

Vagunid olid mõeldud kasutamiseks reisiveo organiseerimisel üldkasutatavatel kitsasrööpmelistel raudteedel. Vagunid olid üldlevinud üle kogu NSVL. Eestisse saabusid need vagunid 1957. aastal ning need rakendati esmalt Tallinna-Pärnu liinil. 1960. aastatel oli kogu reisivagunite park üle viidud "Pafawag" tüüpi reisivagunitele. Kokku töötas Eestis 90 seda tüüpi vagunit.

Vagun nr 1159 on toodud Leedust kasutamiseks 1990. aastal muuseumi eksponaadina. See on ainus komplektsena säilinud vagun Eestis. Vagunis on 38 istekohta, üks konduktorikoht, iseseisev elektrienergia süsteem, keskküte, tualett ja käsipidur. Vagun on varustatud õhkpiduritega.

100 aastat Eesti raudteed. 1970
M. Helme. Eesti kitsarööpmelised raudteed 1896-1996. 1996

Materjal: metall, vineer.
Autor, valmistamise koht: Vagunitehas "Pafawag" Wroclav, Poola
Dateering: 1957-1960
Mõõtmed: Pikkus 15 200 mm, laius 2260 mm, kõrgus 2950 mm, taara 16 900 kg, istekohti 38, keskkütte soendus, rataste diam. 600 mm
Märgid (meistrimärgid): nr 1159
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Välimus vastavalt valmistaja-tehase originaalile on kere roheline, raam must, pöördvankrid must, katus hall.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Vagun tehniliselt heas korras, hästi hooldatud, kasutusel muuseumirongina. (Pass. Mehis Helme 1.03.1995)