Mälestise nimi Vasknarva linnuse varemed, 1349-1442

Inspektor: Muinsuskaitseameti Ida-Viru maakonna vaneminspektor, Kalle Merilai

Ehitised, Ehitiste liigid, Kindlustus, Linnus, Ordulinnus, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1521-1710.

Keskaegse tulirelvadele kohandatud kaitseehitise varemed

Mälestise kirjeldus

Algsel kujul on säilinud osa majalinnuse müüre ning vähemaid katkeid laagerkastelli ümartornidest ja müüridest.
Vanema ühetiivalise 3-korruselise majalinnuse pikkus oli 22,5m ja laius 14,7m, korruse pindala 354m2. Väike oli ka diagonaaltornidega laagerkastell (mõõtmed 75,5x32,5, pindala 1337m2). Ajastule iseloomuliku pikliku elutorni korrus oli vaheseinaga kaheks jaotatud. Hoonel on paksud 2,6-3,6m paekivist müürid. Peakorruse suured aknad eeldasid põhikaitsena veel täiendavat kivist ringmüüri. Hilisem laagerkastell on ümarate diagonaaltornidega linnuse tüüpi, mis järgnes nelja torniga linnusele 15.s. II v. NW- ja SO-nurgal paiknenud tornide läbim. 12-12,5m. (EA)

Mälestise ajalugu

Rajatud 1349 ordumeister G.v. Herike poolt, mille peatselt hävitasid venelased. Taastamine algas 1427, valmiskujul eksisteeris hiljemalt 1442. Kannatas tugevasti Liivi sõjas, korrastati 17.s. algul, lõplikult hävis arvat. 17/18.s. vahetusel.
(EA; arh. mälestise pass, 1983)