Mälestise nimi Kalvi mõisa peahoone, 1908-1912
Ehitisregistri ehitis Kalvi mõisahoone (102027127)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Ida-Viru maakonna vaneminspektor, Kalle Merilai

Piirkonna ajastu tuudorstiilis hilisjuugendliku härrastemaja näide mõisaansamblis.

Mälestise kirjeldus

Tuudorstiilis hilisjuugendlik härrastemaja asub klindi serval, mere ääres. Jõulise fassaadiga 3-korruseline, murdkelpkatusega murtud graniitkiviehitis. Igalt neljalt nurgalt eenduva 4-kandilise sakmelise torniga hoone on inspireeritud gootikast, üksnes kitsaste akende jaotus on juugendlik. Esifassaadi rõhutab astmikviiluga risaliit. Tagafassaadi keskel olevasse avarasse kinnisesse verandasse juhib graniitpurust valatud barokse balustraadiga kõrge paraadtrepp. Siseplaneeringus domineerib II ja III korrust läbiv pidulik hall, mille taha hoone N-küljele on reastatud saalid salongidega. Esindusruumide roosivanikute, lille- loorberipärgade jms. kombineeritud kõrgekvaliteedilises stukkdekooris kajastub juugendstiili maitsele allutatud klassitsistlik ja renessanslik laad. Hallis ja ühes W-poolses salongis on säilinud neorenessanss-stiilis graniitkamin vapikilbiga. (EA; arh. mälestise pass, 1983)

Mälestise ajalugu

Kalvi mõis on oma nime saanud mõisaomanike von Kalffide järgi, kellele kuulus mõis 16. sajandi alguses. Teiste ajalooallikate alusel võis Kalvi mõis kuuluda samale suguvõsale juba 1196. aastast.
Kuuludes läbi sajandite mitmetele omanikele, kuulus Kalvi mõis 1889 a. Alexandrine von Schillingile, kes abiellus 1912.a. Nikolai von Stackelbergiga, tsaariõukonna tseremooniameistriga ning tema kaudu läks mõis Stackelbergide perekonna valdusesse. Viimane mõisahärra parun von Stackelberg lahkus Eestist 1939. aastal.
18.s. II p. ehitati keskaegse vasall-linnuse varemetele varaklassitsistlik 2-korruseline härrastemaja, mis hävis 1910 tulekahjus. Uus härrastemaja valmis 1913. N. v. Stackelbergi ajal.
pärast sõda oli peahoones sanatoorium, mis 1970 kohandati puhkebaasiks. Alates 2002 hotell.(EA; ajalooline õiend, 1974)

-EAS nõuab Kalvi mõisa remondikava ettenäitamist

- Kalvi mõisa hotell on valmis külalisi vastu võtma
Esmaspäev, 22. aprill 2002

Postimees : Majandus24 29.08.2014, Andres Reimeri artikkel "Peterburi ravimiärimehed nurjasid Aseri valla turismilootuse"