Mälestise nimi Kalvi linnuse varemed vana peahoonega, 15-18.saj.

Seisund: varemestunud

Inspektor: Muinsuskaitseameti Ida-Viru maakonna vaneminspektor, Kalle Merilai

Märksõna(12)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Peahoone, Ehitiste liigid, Kindlustus, Linnus, Vasallilinnus, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Keskaegsed ajaloolist, fortifikatsiooniajaloolist ja arhitektuuriajaloolist väärtust omavad 15. s linnuse varemed

Mälestise kirjeldus

Läänilinnus mere lähedal tasasel maal; väikese sisehooviga (u 8x14 m), põhiplaanis32x32-28 m suurune kastell oli 2-korruseline suletud linnus. Ruumi pindala 586 ruutmeetrit. Ruumid paiknevad neljas tiivas ümber pikliku hoovi. Sisse pääseb läänetiivast läbi madalakaarelise ava. Enamik alumise korruse ruume on kaetud silindervõlviga. Müürid on pae- ja maakividest, suhteliselt õhukesed: 1,0-1,3 m. Värava kohal on säilinud väljapoole koonduv laskeava. 18.-19. saj on põhjatiib härrastemajaks ümber ehitatud. Õue loodeküljel on säilinud 5 m sügavune paekivist raketega kaev. (Eesti Arhitektuur 3. 1997. Üldtoimetaja V. Raam. Tallinn: Valgus.)

Mälestise ajalugu

Läänilinnus mere lähedal tasasel maal rajati tõenäoliselt 15. saj, esmamainitus 1485. 18.-19. saj on hoonet tugevasti ümber ehitatud (põhja tiib härrastemajaks), kusjuures lammutati algseid müüre. (Eesti Arhitektuur 3. 1997. Üldtoimetaja V. Raam. Tallinn: Valgus.)