Mälestise nimi Kuremäe kloostri kalmistu kirik, 19.saj.

Inspektor: Ida- Virumaa nõunik, Kalle Merilai

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kirik, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Kloostriansambli peakirik.

Mälestise kirjeldus

Laudisega kaetud fassaadiga historitsistlikus stiilis viil- ja kelpkatusega puidust kodakirik, mis paikneb kloostri kalmistu keskosas. Avad paiknevad sümmeetriliselt. Avatäited on puidust. Nelinurkse pikihoone ja kolmetahulise altariruumiga kiriku esifassaadil on kõrge kellatorn, mille all paikneb peasissekäik, mille ees on massiivne varjualune, mille viiluväljal on orv ikooni jaoks. Pikihoone ulatuses nelinurkse kujuga kellatorni ülemine osa on kaheksatahuline, tornikiivri lahendus on historitsistlikus võtmes. Kuuetahuline tambuur paikneb pikihoone altaripoolsel otsaviilul. Nii altariruumi, pikihoone kui tambuuri aknaavad on pikliku kujuga ning ümarkaarse sillusega.

Mälestise ajalugu

Kloostri esiehituseks oli selle jalamil puust kabel, mis 1876. a. asendati uuega. Selle kõrvale ehitati 1881. a. väike puust kirik, mis 1885. a. sai kihelkonnakirikuks (nüüdne Nikolai ja Arseni kirik kloostri kalmistul).