Mälestise nimi Illuka mõisa peahoone, 1888
Ehitisregistri ehitis peahoone (102039353)

Inspektor: Muinsuskaitseameti restaureerimis- ja arendusosakonna nõunik, Jaan Vali

Piirkonna 19.s. II poole silmapaistev härrastemaja.

Mälestise kirjeldus

Ühekorruseline kõrge eenduva keskrisaliidiga kivihoone, mille järelklassitsistlikult sümmeetrilises fassaadis domineerivad gootipärase rinnatise ja tornikestega astmikfrontoon, kaarduvate karniisidega ümaraknad ja lai räästaalune vöö. (Eesti Arhitektuur 3. 1997. Üldtoimetaja V. Raam. Tallinn: Valgus.)

Mälestise ajalugu

Esmamainitud 1657. Põhiosa praegusest hoonestusest rajasid 19. saj. IV v. vendadest omanikud O. ja E. Dieckhoff. Häärber ehitati 1888 arh. F. Modi kavandite järgi. 1912. aastal müüdi mõis parun Notbeckile ja viimane elas seal 1921. aastani.1921. aastast paikneb härrastemajas Illuka kool. Restaureeritud 1990-te aastate algul, arh. J. Jõgi projekti järgi.

Mõisa ajaloost veel

Kaitsevööndi ulatus on fikseeritud plaanil.