Mälestise nimi Kurtna mõisa peahoone, 19.saj.

Inspektor: Muinsuskaitseameti Ida-Viru maakonna vaneminspektor, Kalle Merilai

Mälestise tunnus

Piirkonna arvukate kõrvalhoonetega mõisaansambli härrastemaja näide, millel on autentsena säilinud 19. sajandi lõpule iseloomulik välisilme, algupärased ehitukonstruktsioonid ja detailid.

Mälestise kirjeldus

Historitsistlik, liigendatud ühe- osaliselt kahekordne krohvitud kivihoone. Üks pikem ühekordne tiib paikneb kõrgel soklikorrusel, sellele liidetud omakorda risaliidiga liigendatud kahekordne kõrgel soklil paiknev suurem hoone. Kõiki tiibehitusi katavad viilkatused. Vanimaks tuleb lugeda ühekordset korpust, mis kujundatud eenduva, profileeritud räästa ja viilukarniisidega. Aknad kaetud lameda silluskaarega, mis eenduvad seinast frontoonilaadselt ja ääristatud ehisraamiga. Uus osa on kujundatud vanema osaga analoogilise lahendusega - karniiside ja vöödega.
(V. Ranniku "Mõisate esialgne ülevaade", 1977)

Esimesed teated 1470.aastast.
18. sajandist pärinevate teadete järgi oli Kurtnas rohkete kõrvalhoonetega mõisakeskus - härrastemaja puidust. Uue kividest ehitatud mõisa peahoone võib lugeda 19. s. III v. ehitiseks, tiibhoone 19.s. lõpuveerandist.