Mälestise nimi Kohtla-Järve õigeusu kirik, 1938

Menetleja: Ida- Virumaa nõunik, Kalle Merilai

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Ainus funktsionalistikus laadis õigeusu kirik Eestis ning üks väheseid 1930ndatel aastatel ehitatud ap-õigeusu kirikuid Eestis. Neoklassitsistlike motiividega.

Kirjeldus

Kohtla-Järve Issandamuutmise kirik on kvadraatne nurgatorniga ja apsiidiga funktsionalistlik ehitis. Seinad valgeks krohvitud tellistest, liigendamata. 4-tahulise torniga ja lameda katusega. Plaanilahendus omapärane, nelitisega liidetud kellatorn, ümarapsiid. Ikonostaas on omapärase lahendusega eklektiline.
(õigeusukirikute inventariseerimine, 1986)

Kuubilähedane peamaht omab idas poolümmargust apsiidi ja loodest külgneb kirik 10-meetrise kellatorniga. Lakoonilist ja tagasihoidlikku fassaadi ilmestavad kaarsillustega ümaraknad, kellatorni avade rinnatised ja räästakarniisid. Neoklassitsistlikud motiivid fassaadil on kolmnurkse frontooniga postidele toetuval peasissepääsu ehitisel. Kiriku sisekujunduse dominandiks on algselt Peterburi rahamagnaadi G. Jelissevi suvekodus (hiljem presidendi K. Pätsi suveresidents) Toila-Oru lossi kirikust ületoodud ikonostaas.
(Kohtla-Järve Issandamuutmise õigeusu kiriku arhitektuuriajaloolised eritingimused, 2001; MKA arhiiv, A-6620)

Ehit. 1938. Arh. A, Soans, Reimets.