Mälestise nimi Pink figuraalreljeefidega «Tristan ja Isolde», «Simsoni võitlus lõviga», anonüümne meister, seljatugi M. Hasse, 14.-15. saj. (puit)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Skulptuur, Reljeef, Sisustus, Mööbel, Istemööbel.

Mälestise tunnus

Figuraalreljeefidega pink on eestimaise keskaegse ilmaliku puunikerduskunsti üheks varaseimaks ja haruldasemaks näiteks

Mälestise kirjeldus

Nikerdatud seljatoe ning figuraalreljeefidest külgleenidega tammepuust raehärrade pink koosneb erinevatest osadest, mis on omavahel kokkuliidetud arvatavalt 19. sajandil või 20. sajandi algul. Pingi vanimateks ja kunstiväärtuslikemateks osadeks on külgleenid, millede ülaosas paiknevad figuraalsed skulptuurid moraliseerivate stseenidega: vasakpoolsel kaevustseen keskajal väga populaarsest Tristani ja Isolde loost (taunitakse mehe nõrkusi) ning parempoolsel piiblist inspireeritud stseen Simsoni võitlus lõviga (ülistab mehe jõudu). Külgleenid on valmistatud u. 1374. aastal tundmatu puunikerdaja poolt ja kuulusid vanas raekojas asunud raehärrade pingi juurde. Pingi seljatugi on kujundatud ažuursete gootipäraste motiivide ning viie reljeefse medaljoniga (Peetrus, Maarja, Kristus, Ristija Johannes, Paulus), mida seob lopsakas akantusetaoline väätornament. Seljatugi on arvatavalt teostatud ühe 15. sajandi Tallinna tuntuima kujuri Marquard Hasse poolt ca 1435. aastal ning see on tõenäoliselt algselt kuulunud kokku kõrgete külgreljeefidega (Simsoni ja Delila ning Taaveti ja Koljati kujutustega).

algsel kohal raesaalis

Kunstimälestisena kaitse all alates 1973 aastast, paikneb algsel kohal raesaalis

Materjal: puit (tamm).
Tehnika: tisleritöö, nikerdatud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister (külgleenid); Marquard Hasse (seljatugi); Tallinn
Dateering: u. 1374; u. 1435
Mõõtmed: seljatoe üldpikkus 502 cm, kõrgus 72/83 cm, külgleenid 136 x 55 cm, külgleenide nikerdused: Tristan ja Isolde 65 x 52,5 x 7,5 cm; Simson ja lõvi 70 x 61 x 7,5 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Figuraalreljeefidega pink on viimati põhjalikumalt restaureeritud 1960-1970. aastatel. Külgleenide reljeefid restaureeriti 1963. aastal skulptor A. Vardi poolt, 1975-1976.aastatel valmistati arhitektide L. Pärtelpoja ja U. Umbergi jooniste järgi tisler K. Mõttuse poolt uus polsterdatud istmega pink. Konserveerimistööde käigus eemaldati pingilt ja figuraalreljeefidelt ka sekundaarsed värvi- ja lakikihid. Pink on puhastatud 1999. aastal OÜ Vana Tallinn poolt
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): seljatugi tõenäoliselt algselt kuulunud kokku kõrgete külgreljeefidega (Simsoni ja Delila ning Taaveti ja Koljati kujutustega)