Mälestise nimi Lüganuse pastoraadi peahoone, 18.saj.
Ehitisregistri ehitis ELAMU (120258287)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Ida-Viru maakonna vaneminspektor, Kalle Merilai

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Pastoraadikompleks, Elamu, Pastoraat, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Pastoraat, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Piirkonna ajastu hoonetüübi tüüpiline näide kirikla hoonetekompleksis. Mälestise tunnuseks on ka algupärane hoonemaht, arhitektuursed kujunduselemendid ja ehituskonstruktsioonid

Mälestise kirjeldus

Ühekordne barokne, suur, krohvitud seinte, keldri ja S-kivi poolkelpkatusega kivihoone. Fassaadikujundus sümmeetriline, algne sissepääs keskelt, nurgaliseenidega nurkadelt ja rusteeritud liseenid ka 1.ja 2. akna vahel. Säilinud on ka tiheda jaotuse ja krohvipiirdega aknaid.19.s. lõpust pärinevad historitsistliku kujundusega klaasitud lameda viilkatusega verandad esi- ja tagafassaadide keskel.
(EA; Eesti mõisate esialgne ülevaade, 1977)

Hoone kiviosa pärineb 18.s. keskelt (1770?). Puidust pikendus 19.s. II v.