Mälestise nimi Friis figuraal- ja ornamentaalreljeefidega, E. Thiele, 1667, J. Ambrust, 1696 (puit, polükroomia)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Skulptuur, Reljeef.

Raekoja nikerdfriis kuulub Eesti barokiajastu puunikerduskunsti tähelepanuväärsemate näidete hulka

Kirjeldus

Raesaali ida- ja lääneseinale loodud tammepuidust nikerdfriis paikneb algsel kohal lünettmaalide all 227 cm kõrgusel põrandast. Nikerdfriis koosneb profileeritud raamistuses kahekümnest paneelist ja neid üksteisest eraldavatest, ornamentaalsete motiivide ning atribuute kandvate poolfiguuridega (muusad ja voorused) konsoolidest. 12 friisilõiku raesaali ida – ja lääneseina põhjapoolsel küljel on nikerdatud Tallinna tuntud pahkmikornamendi meistri Elert Thiele poolt 1667. aasta paiku (vt. foto nr. 1). Selle stiililiselt varabarokki kuuluva friisiosa dekooris on kesksel kohal elegantselt keerduv pahkmikväät, millesse on omakorda põimitud jahistseene, kütte, metsloomi ja käsitööliste figuure. Kaheksa friisilõiku raesaali ida- ja lääneseina lõunapoolsemas otsas on nikerdatud hiljem, 1696. aastal ja nende loojaks on Tallinna tuntud puunikerdaja Joachim Armbrust. Friisiosa kõrgbarokse iseloomuga kujunduses saavutab olulise osa naturalistliku iseloomuga lopsakas lill- ja lehtornament.

Raesaali ida- ja lääneseinal

Kunstimälestisena kaitse all alates 1973. aastast

Materjal: puit (tamm).
Tehnika: nikerdatud, polükroomia.
Autor, valmistamise koht: Elert Thiele, Joachim Armbrust; Tallinn
Dateering: u. 1667; 1696
Mõõtmed: üldpikkus ca 1500 cm; lõigu pikkus ca 94 cm, kõrgus 48 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Raesaali viiva ukse kohal asuval friisilõigul kannab südamekujuline kartušš teksti HEIT MIR/MORGEN/DIR ning kaduviku embleeme kolpa ja liivakella; Kämmereisse viiva uksepealse friisiosa lillornamenti on komponeeritud Rootsi kuninga Karl XI monogramm krooniga selle kohal ja loorberipärjas kartušš daatumiga ANNO/ 1696
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): 1963.-1964. aastal läbiviidud konserveerimistööde käigus vabastati friis sekundaarsest tumedast värvi-ja lakikihist ning leiti algse polükroomia ja kullatise jäänuseid. Konserveerimistööde käigus nikerdati juurde hävinud nurgapoolsed friisiosad (ida-ja lääneseina lõunapoolses võlvikus). Friis on puhastatud 1999. aastal OÜ Vana Tallinn poolt