Mälestise nimi Aa mõisa kabel, 18.saj.
Ehitisregistri ehitis kabel (102035668)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Ida-Viru maakonna vaneminspektor, Kalle Merilai

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kabel, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kabel, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Tegemist on Eesti põhjaranniku ühte vanimasse ja esinduslikumasse mõisaansamblisse kuuluva rajatisega, mis on tüübilt ja vormilt ainulaadse varaklassitsistliku pargipaviljoni näide.

Mälestise kirjeldus

Hoone on kaheksanurkne, ühe kõrge ruumiga krohvitud kiviehitis, mida katab kuppelkatus. Sissepääs kabelisse on lõunaküljelt, aknaid on neli. Kõik avad on kaarsillustega. Iga hoone välistahk on kaunistatud kahe pilastriga.

Mälestise asukoha kirjeldus

Mälestis kuulub Aa mõisaansamblisse, mis asub Ida-Virumaal, Aa külas, Põhja-Eesti pankranniku ja Soome lahe vahetus läheduses. Kabel paikneb Aa mõisa territooriumil, peahoonest läänes.

Mälestise ajalugu

Varaklassitsistlikus stiilis hoone valmis 18. sajandi lõpus. Tõenäoliselt on hoone algselt ehitatud pargipaviljoniks, mingeid andmeid hoone kasutamise kohta ajaloolise kabelina leitud ei ole. Hoone restaureeriti aastatel 1987-1988, arhitekt Ü. Saare projekti alusel. Restaureerimise järgselt võeti ehitis kasutusele kabelina mõisakompleksis tegutseva Aa Internaatkodu poolt.

Allikad

Bremse, Aigi, Saar, Ülar ja Laidvere, Thea (1988). Komplekssed teaduslikud uuringud. Kohtla-Järve raj. endise Aa mõisa pargipaviljoni ülesmõõtmine. Köide I. Tallinn. Muinsuskaitseameti arhiiv Ü-791
Saar, Ülar ja Laidvere, Thea (1988). restaureerimise tööprojekt. Kohtla-Järve rajooni endise Aa mõisa pargipaviljoni restaureerimine-rekonstrueerimine Aa Internaatkodu matusetalituse hooneks. Arhitektuur-ehituslik osa. Köide II. Tallinn. Muinsuskaitseameti arhiiv P-8120