Mälestise nimi Aa mõisa moonakamaja 2, 19. saj

Inspektor: Muinsuskaitseameti Ida-Viru maakonna vaneminspektor, Kalle Merilai

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Moonakatemaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Moonakatemaja, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Tegemist on Eesti põhjaranniku ühte vanimasse ja esinduslikumasse mõisaansamblisse kuuluva hoonega, mis on mõisa moonakamaja iseloomulik näide.

Mälestise kirjeldus

Mälestis on pikk, L-kujulise põhiplaaniga krohvitud paekiviehitis. Kaetud plekk katendiga villkatusega. Akna- ja ukseavad pealt kergelt ümarkaarsed. Säilinud on algupärane arhailise ilmega hoonemaht ning algupärase kujuga hooneosad, arhitektuursed kujunduselemendid ja ehituskonstruktsioonid.

Mälestise asukoha kirjeldus

Mälestis kuulub Aa mõisaansamblisse, mis asub Ida-Virumaal, Aa külas, Põhja-Eesti pankranniku ja Soome lahe vahetus läheduses. Moonakamaja paikneb Aa mõisa territooriumil

Mälestise ajalugu

Moonakamaja on ehitatud 19. sajandi I poolel mõisa töölise elumajaks ning see kuulub Aa mõisa hoonete kompleksi.