Mälestise nimi Aa mõisa kuivati, 19. saj

Menetleja: Ida- Virumaa nõunik, Kalle Merilai

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Kuivati, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kuivati, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Tegemist on Eesti põhjaranniku ühte vanimasse ja esinduslikumasse mõisaansamblisse kuuluva majandushoonega, mis on historitsistliku mõisaarhitektuuri iseloomulik näide.

Kirjeldus

Aa mõisa kuivati on historitsistlik, viilkatusega maakivihoone. Vanad avad on pealt kergelt ümarkaarsed, markeeritud paekiviga. Tänaseks on hoone ümberehitatud, kasutatud on telliseid ning muudetud on mitmeid avasid. Säilinud on algupärane ehitusmaht.

Asukoha kirjeldus

Mälestis kuulub Aa mõisaansamblisse, mis asub Ida-Virumaal, Aa külas, Põhja-Eesti pankranniku ja Soome lahe vahetus läheduses. Kuivati paikneb Aa mõisa territooriumil.

Ajalugu

Kuivati on ehitatud 19. sajandil ning see on osa Aa mõisakompleksi abihoonetest, mida mõis omas suurel hulgal.

Allikad

Ranniku, V. (1977). Eesti NSV mõisate esialgne ülevaatus. Kohtla-Järve rajoon. Tallinn. Muinsuskaitseameti digiteeritud arhivaal