Mälestise nimi Aa mõisa karjalaudad,19. saj

Inspektor: Muinsuskaitseameti Ida-Viru maakonna vaneminspektor, Kalle Merilai

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Laut, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Laut, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Tegemist on Eesti põhjaranniku ühte vanimasse ja esinduslikumasse mõisaansamblisse kuuluvate karjalautadega, mis on piirkonna mõisa majandushoonete näideteks.

Mälestise kirjeldus

Pikad paekivihooned, mis on tänaseks osaliselt varemeis. Hoonete esialgsed avatäited ei ole säilinud ning osaliselt on avatäited kinni laotud.

Mälestise asukoha kirjeldus

Mälestis kuulub Aa mõisaansamblisse, mis asub Ida-Virumaal, Aa külas, Põhja-Eesti pankranniku ja Soome lahe vahetus läheduses. Karjalaudad paiknevad Aa mõisa territooriumil, peahoonest edelas.

Mälestise ajalugu

Karjalaudad on ehitatud 19. sajandil. Laudad moodustavad osa Aa mõisakompleksi abihoonetest, mida mõis omas suurel hulgal. Karjalaudad moodustavad külgedelt hoonestatud pika sisehooviga kompleksi. Mitmed neist on tänaseks lagunenud või varemetes. Lautade kaitsevööndisse on rajatud kaks konteinerkatlamaja.

Allikad

Kaldam, Anne (2015). Muinsuskaitse eritingimused Aa mõisa karjalauda (13938) katlamajaks restaureerimis- ja ümberehitamisprojekti koostamiseks. Rakvere. Muinsuskaitseameti arhiiv A-12363
Ranniku, V. (1977). Eesti NSV mõisate esialgne ülevaatus. Kohtla-Järve rajoon. Tallinn. Muinsuskaitseameti digiteeritud arhivaal