Mälestise nimi Aa mõisa tuuleveski, 19.saj.
Ehitisregistri ehitis tuuleveski (102013993)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Ida-Viru maakonna vaneminspektor, Kalle Merilai

Märksõna(12)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Veskihoone, Tuulik, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Tuulik, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Aa mõisa tuuleveski on hollandi tüüpi tuulikut iseloomustav näide ning mõisaaegse põllumajanduse sümbol.

Mälestise kirjeldus

Tänaseks on Aa mõisa tuulikust säilinud tühi koonusekujuline, paekivist, väljast ja seest krohvitud kere. Pea, tiivad, pöördemehhanism ning tuuliku sisemus on hävinud. Neljakorruseline hoone on pealt katustatud.

Mälestise asukoha kirjeldus

Aa mõisa tuuleveski asub Ida-Virumaal, Aa külas, Põhja-Eesti pankranniku ja Soome lahe vahetus läheduses. Tuulik omab maalilist asukohta Tallinnast Narva suunduva tee vahetus läheduses, avatud maastikul on ta kaugelt vaadeldav.

Tuuleveski on ehitatud 19. sajandil ning see on kuulunud Aa mõisa majandushoonete kompleksi.

Allikad

Kann, A. (1994). Ida-Virumaa, Lüganuse vald, Aa mõisa tuuleveski eritingimused. Tallinn. Muinsuskaitseameti arhiiv A-3045