Mälestise nimi Püssi mõisa moonakamaja 2, 19.saj.

Menetleja: Ida- Virumaa nõunik, Kalle Merilai

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Moonakatemaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Moonakatemaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Piirkonna ajastu tüüpilise hoonetüübi näide mõisaansamblis

Krohvimata paekivihoone, tsementkivi viilkatusega. Aknad punasest tellisest aknaraamistusega.

Ehit. 19.s.

Lüganuse noortekeskus hakkab tegutsema unikaalse katusega majas

Lüganuse vald renoveerib noortekeskuseks maja, millel on ainulaadne kivikatus, mille sarnane on vaid kolmel Eesti hoonel. Noortekeskus avab oma uksed suvevaheaja alguseks.
Püssi mõisakompleksi moonakatemaja, milles esimese Eesti Vabariigi ajal tegutses politsei ning millest nüüd saab noortekeskus, katuse reoveerimine läheb maksma 180 000 krooni. Unikaalse katuse uuendamiseks võeti katuselt maha kõik kivid, mis puhastati ja pandi uuesti tagasi. "Kuna tegemist on unikaalse katusega, siis oli selle korrastamine kallim, kui arvasime," tunnistas Lüganuse vallavanem Indrek Saluvee.
Ehkki muinsuskaitseamet nõudis vaid maja teepoolsel küljel kivikatuse säilitamist, otsustati samadest kividest teha terve katus. "Me ei hakanud tegema Pipi Pikksuka Segasummasuvilat, et ühel pool on kivi ja teisel pool plekk. Kasutasime tervel katusel vanu kive, harjakivid tulid eritellimusega, sest sellist katusekivi ei toodeta Eestis enam ammu," rääkis Saluvee.

Lüganuse vallas on ka teine samasuguse katusega maja, sealt saadi moonakatemaja katuseks lisakive. Tulevikus, kui renoveerimisele läheb ka rõngashoone, tuleb selle katuse jaoks tellida suurem osa kividest eritellimusena, mis kergitab renoveerimise maksumust. "Selge on see, et olemasolevatest kividest teise maja katuse jaoks ei piisa, kuna mahavõtmisel ja puhastamisel läheb palju kividest katki," rääkis vallavanem.

Püssi mõisakompleksi kuuluvatest hoonetest jääb peale noortemaja renoveerimist korrastamata veel kaks – rõngashoone ja ühe ettevõtte kasutuses olev maja.
Moonakatemaja sisetöödeks sai Lüganuse vald eelmise aasta lisaeelarvest 350 000 krooni. Majja ehitatakse arvutituba, lisaks mängusaal, kus saab olema koroona või ka piljard. Ühte ruumi on planeeritud bändi proovisaal, kuhu pannakse üles võimendused, lisaks saavad majas olema ka kaminasaal ja köök.
"Oleme võtnud noored ja nende vaba aja veetmise võimalused endale prioriteediks. Kui seni polnud noortel kohta, kus oma vaba aega veeta, siis nüüd tahame need võimalused luua," rääkis Saluvee.
Noortekeskuse uksed loodetakse avada juunikuus, suviseks koolivaheajaks.
GERLI ROMANOVITŠ