Mälestise nimi Maidla mõisa park,18.-19. saj

Inspektor: Muinsuskaitseameti Ida-Viru maakonna vaneminspektor, Kalle Merilai

Piirkonna ajastu tüüpilise regulaarpargi selgeltloetav näide mõisaansamblis.

Mälestise kirjeldus

Pargi (3,5m) esiväljaku planeering on lahendatud hoone esise ümmarguse ringteega, mis avas vaate hoonele. Ringtee moodustab esifassaadil kivimüüriga ääristatud panduse. Hilisemate istutuste tõttu on vaated hoonele kinni kasvamas.
Peahoone taga on barokkstiilile omaselt regulaarne iluaed, mis tänu oma säilinud teedevõrgule jaotab ala kolme ossa: lõunasse jääv viljapuuaed, keskel avar muruväljak lillepeenardega ja sellest põhjapoole jääv vanade pärnadega regulaarpargi osa, mis võis olla kasutusel jalutuspargina. Esialgne pargiplaneering on üldjoontes säilinud, kuigi nii hilisemate istutuste, teedevõrgu ning hoone funktsiooni muutusega on tehtu pargis muudatusi (Näit. spordiplats), mis ei ole kasuks tulnud ajaloolist pargiplaneeringut silmas pidades.
Tänu pidevale hoolitsusele on park suutnud säilitada oma kõrge pargiajaloolise väärtuse ning moodustab koos hoonetega ühtse barokse ansambli.
Pargis kasvab (1996) kokku 44 erinevat liiki puittaimi. Sellest 7 liiki on okaspuid, 15 liiki ja vormi lehtpuid ja 22 liiki ning vormi lehtpõõsaid. Valdavad liigid on kodumaised pikaealised lehtpuud nagu tamm, saar, pärn ning vaher. Okaspuud on istutatud põhiliselt viimaste aastate jooksul. Suuremaid põõsastikke moodustavad har. sireli, har. läätspuu ja läikiva tuhkpuu hekid.
(Pargiprojekt, 1996)

Mälestise ajalugu

Rajatud koos mõisaansambli rajamisega, so. 18. sajandil lõpul, regulaarstiilis, mille kompositsioonilised elemendid loetavad tänini.