Mälestise nimi Mäetaguse mõisa peahoone, 18.-19. saj
Ehitisregistri ehitis Mäetaguse mõis (102014978)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Ida-Viru maakonna vaneminspektor, Kalle Merilai

Silmapaistva härrastemaja näide piirkonna suurejoonelisemas mõisaansamblis.

Mälestise kirjeldus

Klassitsistlik, 2-korruseline madala S-kivi kelpkatusega krohvitud kivimaja. Fassaadi liigendavad 3 sümmeetriliselt asetsevat risaliiti, tagafassaadi kaks eenduvat tiiba. Esifassaadi keskel historitsistlik konsoolrõdu, tagafassaadi keskel paiknenud 2-korruseline palkon on lammutatud. Esifassaadi akende kohal kolmnurkfrontoonid ja vahevöö. II korrusel on anfilaadsed esindusruumid, hoone keskel asuv saal ja kaks salongi rikkaliku historitsistliku kujundusega.
(EA; Mõisate invent., 1979)

Mälestise ajalugu

Mäetaguse mõisa kohta on otseseid teateid 1542. aastast, mil mõisnikuks oli Peter von Tiesenhusen. 17. sajandi algul müüdi mõis Tuwe Bremenile, kes omakorda müüs valduse edasi 1638 a. Eestimaa ühele mõjukamale isikule Fabian von Wrangellil. 1736. aastal läheb mõis Otto Fabian von Roseni omandusse, kelle perekonna valduses seisis mõis ligi kaks aastasada. peahoonevalmis 18.s. lõpul, kuid ehitati ümber 1820. ja 1890.a-il. Aastatel 1922-1982 asus härrastemajas kool. 1992 algasid restaureerimistööd RUPI EE arh. T.Laidvere sisekujund. M.Rähni projekti järgi. Käesoleval ajal asub hoones Mäetaguse vallavalitsus. (arh. mälestise pass, 1983; EA)