Mälestise nimi Mäetaguse mõisa kasvuhoone,19. saj

Inspektor: Muinsuskaitseameti Ida-Viru maakonna vaneminspektor, Kalle Merilai

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Kasvuhoone, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kasvuhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Majandushoone näide piirkonna suurejoonelisemas mõisaansamblis

Mälestise kirjeldus

Pikk krohvitud kasvuhoone, vahehoonega ja kahe majandusplokiga otstel. Klaasosad pole taastatud. Vanemad seinad on paekivist, uuemad täited ja seinaosad tellistest. Vana katus oli puitsarikatel, uus raudbetoonõõnespaneelidel. Paigaldatud tsingitud plekist valtskatus.
(Mäetaguse kasvuhoone eritingimused, R.Ttreufeldt)

Mälestise ajalugu

Ehit. 19.s. III v. Hoone kas ehitati sel ajal või lisati olemasolevale külge kasvuhoone. Hoone valminud enne 1887.a.
Vana hooneosa on elamuks ümber ehitatud ja hiljem see taas väljalõhutud. Algsed laed, avatäited ja põrandad kõik hävinenud.

Meedia

Mäetaguse vallavalitsus on kuulutanud välja konkursi, leidmaks arhitektuurilisi lahendusi Mäetaguse mõisakompleksi kuuluva kasvuhoone ümberehitamiseks. Suplusmajja peaksid tulema saunad, bassein ja talveaed.
Mäetaguse vallavalitsuse majandusnõunik Niina Kingsep ütles, et suplusmaja ideekonkursi vastu on tundnud huvi mitmed arhitektid. Tööde esitamise tähtaeg on 24. jaanuar ja konkursi võitjate premeerimiseks on ette nähtud summa 100 000 krooni. Konkursitöö planeerimisel tuleb arvestada, et hoone on muinsuskaitse all ja asub kaitsealuses mõisapargis.
Kingsepa sõnul ütleb vald konkursil osalejatele ette, mida suplusmajas näha soovitakse. Kui mahub, peaksid lisaks paarile saunale, väikesele basseinile ning talveaiale leidma rohkem kui 200 ruutmeetri suuruse kasuliku pinnaga suplusmajas koha ka minigolf ja bowling´urajad.
Mõisaaegse kasvuhoone üks osa on olnud aastaid kasutuseta, sovhoosi ajal olid seal korterid. Hoone teises osas asus kuni viimase ajani katlamaja.
Mullu valmis Ida-Viru ettevõtluskeskusel koostöös vallavalitsuse ning Ida-Virumaa turismiühendusega Mäetaguse turismikeskuse arendamise kava, mille kohaselt eelisarendatakse äri- ja koolitusturismi. Renoveeritud härrastemajas on viis eri suurusega saali, mida saaks kasutada seminaride läbiviimiseks. Mõisa talli-tõllakuuri ehitatakse kolmetärnihotell ja restoran, mis peaks valmima kevadel.
Lisaks tallile-tõllakuurile ja kasvuhoonele võetakse turismikava kohaselt ajapikku kasutusele ka teised mõisakompleksi kuuluvad atraktiivsed hooned, kus saaks pakkuda mitmesuguseid vaba aja tegevusi ja lõõgastusvõimalusi. Näiteks mõisa ait-keldris võiks tulevikus koha leida jäägrimuuseum.
Niina Kingsepa sõnul käib praegu arutelu selle üle, kas taotleda fondidest raha mõne mõisahoone renoveerimiseks või hoopis mõisapargi miljööväärtuse tõstmiseks. Turismikava näeb ette mõisapargi valgustamist, sinna vabaõhulava, terviseradade jms rajamist.

SIRLE SOMMER-KALDA
Teisipäev, 18.01.2005 Põhjarannik