Mälestise nimi Pagari mõisa peahoone, 19. saj
Ehitisregistri ehitis Pagari mõis (102027949)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Ida-Viru maakonna vaneminspektor, Kalle Merilai

Piirkonna hilisklassitsistliku härrastemaja näide mõisaansamblis

Mälestise kirjeldus

Hilisklassitsistlik, ühekoruseline ristpalkehitis maakivivundamendil, kaetud tsinkplekk viilkatusega. Otsaviilul ja frontoonil hammaskarniis. Fassaadid sümmeetrilised, pilastritega liigendatud, kvaadernurkadega. Keskrisaliiti kroonib segmentaknaga kolmnurkfrontoon. Põhikorruse keskel paiknevad saal ja vestibüül. mõlemas tiivas ümber keskkoridori anfilaadsed ruumid. Säilinud neoklassitsistlikke kahhelahje, vestibüülis azuurne metallist keerdtrepp.
(EA; mõisate inventeerimine, 1979)

Mälestise ajalugu

Pagarit on esmakordselt mainitud 13, sajandil, mil küla suuruseks oli viis adramaad. Pagari mõisa esmamaainimine on teada 17. sajandi teisel poolest ning omanikuks oli Otto von Delwig. Alates 18. sajandi keskpaigast kuulus mõis ühele tuntumale aadlisuguvõsale von Stackelbergidele, kes omas mõisat kuni 1939. aastani. 18. sajandi vahetusel oli Pagari mõis koos Atsalama karjamõisa ning Väike- Pungerja mõisaga kuulusid Otto Magnus von Stackelbergile Jõhvi kihelkonna suurimaid mõisaid.
Praegune peahoone on ehitatud 1870.
Alates 1924 aastast paiknes hoones kool. Praegu on peahoone kasutusel elamuna.