Mälestise nimi Kiikla mõisa tall-tõllakuur, 19. saj

Menetleja: Ida- Virumaa nõunik, Kalle Merilai

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Tall-tõllakuur, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Tall-tõllakuur, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Piirkonna arvukate kõrvalhoonetega hilisklassitsistlikusse mõisaansamblisse kuuluv majandushoone.

Kirjeldus

Klassitsistlik kõrvalhoone. Pikk, krohvitud paekiviseintega hoone, eterniit viilkatusega. Fassaadilt sümmeetriline, keskosas oli varemalt seinapind nagu kõrvaloleval aidalgi taandunud, moodustades laiade avadega ja kõrgete kaartega kaaristu (olnud 4, millest tänaseks kõik kinniehitatud). Praegu kujunduses – otstel suured kahepoolega väravad, kinnimüüritud kaaravade kohal aknad. Silluskaared toetuvad tugevatele neljatahulistele tulpadele, mis nagu hoone nurgadki kujundatud liseenidega. Sissepääs ka otsast suurte kahepoolega ja kalasabamustris laudisega sissepääsuväravate kaudu. Avad ääristatud laiade ehisraamidega. Otsafassaadi viiluväljas ümarkaaraken, millest kahel pool väike ümaraken.

Ehit. 19.s. keskel.