Mälestise nimi Narva-Jõesuu kuursaal,1922

Menetleja: Ida- Virumaa nõunik, Kalle Merilai

Märksõna(12)

Ehitised, Kompleksid, Keskusekompleks, Meelelahutushoone, Meelelahutuskompleks, Meelelahutushoone, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Meelelahutushoone, Ehitusperioodid, 1841-1917, 1940-1991.

Silmapaistvaim ja keskseim maailmasõjaeelne ehitis Narva-Jõesuus. Juugendstiili silmapaistev näide.

Kirjeldus

Kahekorruseline suur krohvitud kivihoone, plekk viilkatusega. Ehitist kavandades on arhitekt lähtunud enim 18.s. arhitektuuri vormikõnest: kõikide fassaadide sümmeetria, mansardkatused, kaar- ja ovaalakende ning klaasuste eelistamine jm. Peafassaad oli kujundatud laia voluutfrontooniga, mida kroonib barokse kiivriga torn. Algselt on fassaadidel kasutatud elegantset nn. Louis XVI stiilis kipsdekoori. (EA)

Ajalugu

Narva- Jõesuu sai esimese kuurhoone 1882. aastal. Ehituse algatajaks oli tollane Narva linnapea A. Th. Hahn, kes oli ise ka projekti autor. Hoone oli rikkaliku dekooriga, rohkete rõdude ja sammaskäikudega puitehitus. Kuursaali hoonet on iseloomustatud kui maalilist ning üldmuljelt õhulist ja läbipaistvat. Hoonel asus torn, millest avanes lai vaade ümbruskonnale. 1910 a. 1. mail puhkenud tulekahjus hävis puidust hoone täielikult. Uue hoone projekteerimine ning ehitamine toimus väga kiiresti 1911- 1912 aastatel. Projekti autoriks oli tuntud vene-poola arhitekt Marian Lalewicz. Hoone ehitusstiil kuulub juugendperioodi retrospektiivsesse suunda, mida iseloomustab juugendlikult moodne läbitöötlus ning kaasaegne funktsioon on määranud tema mahulise ülesehituse. Suur osa kuurhoonest lõhati 1944, säilinud N-poolne tiib korrastati oluliste muudatustega nii välis- kui sisearhitektuuris 1950.a.-te lõpus. Põles 1990-ndate alguses. (Narva. Jõesuu kultuurimaja (kuurhoone) arhitektuuri-ajalooline ülevaade.1981)

- Uus omanik restaureerib Narva-Jõesuu kuursaali

- Narva-Jõesuu kuursaali taastamine algab järgmisel kevadel