Mälestise nimi Suvila Narva-Jõesuus Aia t 45, 19. saj

Menetleja: Ida- Virumaa nõunik, Kalle Merilai

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Kuurortlinna 19. sajandivahetuse arhitektuurilise mitmekesisusega puitsuvila näide.

Kirjeldus

a´la Russe stiilis, 1- korruseline osal. 2-korruseline puitmaja, plekk (osal. eterniit) katusega, ebakorrapärase U-kujulise põhiplaaniga. Tänava poolne fassaad on ülikülluslikult kaunistatud puitornamentikaga, mis jätab õhulise ja maalilise mulje. Nii esimest kui ka teist korrust läbivad sammastele toetuvad rõdud, mille katuseääred, viiluväljad ning sambad on dekoreeritud arabeskitaoliste ornamentidega ning saelõiketehnikas mustriga. Tagumise osa fassaadid on lihtsama kujundusega. Kaunistatud on vaid aknafrontoonid, räästakarniisid ning pilastrid hoone nurkadel. Ornament on suhteliselt hästi säilinud. (arh. mälestise pass, 1983)

Ehit. 19.s. lõpul v. 20.s. algul.

Kirjandus

- Madis Tuuder. Narva-Jõesuu – üks esimesi teadlikult planeeritud kuurorte Läänemere ääres. Eesti taluarhitektuur. Püsiv ja muutuv (2016). Eesti Vabaõhumuuseumi toimetised 5, lk 252-262.
- Oliver Orro. Mõned mõtted Pantelejevite suvila arhitektuuriajaloolisest ja muinsuskaitselisest kontekstist. Eesti taluarhitektuur. Püsiv ja muutuv (2016). Eesti Vabaõhumuuseumi toimetised 5, lk 230-250.
- Joosep Metslang. Pantelejevi villa: ehitisest endast. Eesti taluarhitektuur. Püsiv ja muutuv (2016). Eesti Vabaõhumuuseumi toimetised 5, lk 218-227.