Mälestise nimi Kose kirikuaed, 14.-20. saj.
Mälestise liik ehitismälestis, ajaloomälestis

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitusperioodid, Enne 1520.

Mälestise tunnus

Keskaegse kiriku juures asuva matmiseala näide, mis omab kultuuriajaloolist, kunstilist ja miljööväärtust.

Kirjeldus

Pühale Nikolaile pühendatud Kose kirik kuulub vanemate maakirikute hulka Eestis. Kiriku vanimaks osaks on kooriruum, millele ehitati juurde ühelööviline pikihoone, 1858 rajati kiriku põhjaküljele käärkambri asemele uus külgehitis nn „uus kirik“. Torn on ehitatud 1873. Kose kiriku ümber asub kirikuaed. Kose kirikuaeda piirab lõhutud raudkividest müür, mis on kaitstud kaldkatusega. Lõunaküljel lõpeb raudkivimüür vana kabeliga. Kirikuaias asub teinegi kabel Kotzebue´de ja Mannteuffelite perekonna matusekabel. Kose kirikuaed on ajaloo- ja kunstiväärtuste poolest rikas: kiriku torni lääneseina on müüritud kummalegi poole portaali kaks rõngasristi. Kaks rõngasristi on kirikuaias, üks asub kiriku nurga lähedal ja kannab jalal teksti Serke Ivrge /Anno 1647/ Serke Arent. Teine rõngasrist kannab teksti DIESER STEIN GEHORET ALBRECHT BERENTSON /GEWESEN.NEKR V/GERAHIEIMDORF VND/SEINEN ERBENWELCHER/AO1675D24SEPTANDES/DORF…ELDEMITEINER/AXTERSCHLAGENWARD/D220CTOSELIG GESTORBEN/ DESSENSEELENGOTGNEDIG. L. Odres on teksti tõlkinud järgmiselt: „see kivi kuulub Albrecht Berentsonile, kes oli Alheimdorfis kõrtsmikuks ja tema järglastele,kes 1675 24.detsembripäeval külapõllul kirvega maha löödi, 22.oktoobril õndsalt suri. Tema hingele on jumal armuline“. Kiriku kooriruumi taha on maetud Kose pastorid ja ümbruskonna aadliperekondade liikmed. Meresõitja ja maadeavastaja Otto von Kotzebue matmisplatsil on malmist mälestussammas , mis on kaunistatud surmasümboolikaga, langetatud ja ristatud tõrvikud. Samba juurde kuulub malmplaat piiblitsitaadiga. Kotzebue perekonnast on platsile maetud ka tema naine Amalie von Kotzebue, tütar Amalie Henriette , poeg August Reinhold,tema naine Sophie ja nende tütar Eveline Alexandrine. Kose kirikuaias asub ka Otto Kotzebue esimese poja Otto Rjurik Nikolai perekonnaplats, kuhu on maetud Otto Rjurik Nikolai, tema naine Marie ja nende lapsed . Kotzebue perekonna matmisplatsi kõrvale on maetud krahv Peter August Friedrich von Manteuffel, Manteuffelite perekonna matmisplatsi piirab malmtara suguvõsa vapiga. Platsil on kolm hauaplaati Peter Manteuffelile, abikaasa Louisele, poeg Carlile. Plaatidel on tekstiosa all risti ja ankru kui usu ja lootuse sümbolid. Kiriku idakülje juures asub Paunküla mõisa omanike Hagemeistrite matmispaik, viimane on piiratud raudaiaga, matmispaigas on kaheksa hauaplaati. Veel on kirikuaias parunite Wladimir Taube, Reinhold Üxküll Güldenbandi, Wettwrstrandi, Rentelni, Stackelbergide, Kotzebue`de suguvõsa ja kirikuõpetajate Hörschelmannide matmiskohad. 20.sajandi hauatähistest on väärtuslik Saaremaa dolomiidist skulptor Jaan Koorti 1926-1927 valmistatud hauamonument Kose arsti Jüri Kaupmehe perekonna matuseplatsil.

Asukoha kirjeldus

Kose kirikuaed asub Kosel kõrgel künkal Pirita jõe vasakul kaldal, kohal, kus jõgi moodustab kirde-edelasuunalise silmuse.

Ajalugu

Kose kirikuaed on 14.-20.sajandist. Vanimad säilinud hauamärgid on rõngasristid, mis pärinevad 17.sajandist. Kirikuaias säilinutest on üks rõngasristidest 1647.aastast, teine 1675.aastast. 1845.a. kirikumaade plaanil on on kirikuaed märgitud samades piirides kui käesoleval ajal.

Treuman, K. 2010. Aruanne arheoloogilise järelevalve teostamise kohta Kose kirikuaia kaitsevööndis.