Mälestise nimi Elamu Narvas Koidula t. 3a, 17.saj.,1978
Ehitisregistri ehitis admin.hoone (118006251)

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1521-1710.

Üks väheseid säilinud ennesõja aegseid Narva vanalinna elamuid.

Mälestise kirjeldus

Hoone on barokkstiilis, 2-korruseline + pööning ja väljaehitatud katusekorrus, sümmeetrilise liigendamata fassaadidega, selle keskkohas olid ehisviil ja selle all portaal, üks kaunemaid Narvas. Hoonet katab s-kivi poolkelpkatus. Teemantkvaadritega raamistatud kaarava kaunistas kolm dekoratiivmaski, kaare kohal rõhtne rosettidega friis. Portaali ees oli etikutaoline, sepisvõrega piiratud madal trepp. Ruumijaotus anfilaadne. (arh. mälestise pass, 1982;EA)

Mälestise ajalugu

Hoone rajamisaeg ei ole teda. On tõenäoline, et idapoolsed keldriosad pärinevad ajast enne 1659.a. tulekahju. Praegustes põhikabariitides hoone ehitas rootsi fortifikatsiooniins. J.Staelv. Holstein. Kinnistu anti talle 1667, ilmselt oli proj. autor majaomanik ise. Alates 1684.a. paiknes siin Narva 4-klassiline saksa kool. Hiljem paiknesid hoones arvatavalt koolipersonali eluruumid. Viimases sõjas sai hoone teataval määral kannatada, kuid sõja järel taastati. 1970. teisel poolel hoone restaureeriti ning kohandati VRV Narva osakonna töö- ja eluruumideks. (arh. mälestise pass, 1982; EA)

-Kes toimetab linna vanimas majas