Mälestise nimi Elamu portaal Narvas Puškini t. 11, 17.saj.

Ehitised, Ehitiste liigid, Detail, Portaal, Ehitusperioodid, 1521-1710.

Üks väheseid Narvale omaseid 17. sajandist säilinud barokseid portaale.

Mälestise kirjeldus

Klassitsistlike joontega rangeilmeline jõulise rustikaga raamitud portaal, mille aktsentideks on lukukivi kohal ning palendite keskosas asuvad maskaroonid. Prof. Sten Kalingu arvates esindab antud portaal Johann Stael von Holsteini poolt Narvas viljeldud portaalistiili, kuhu kuulusid ka näiteks portaalid Rüütli 12, Suur 20 ja Viru 17.

Mälestise ajalugu

Algselt ehtis portaal vanalinnas Koidu tänaval fortifikatsiooniinsener ja arhitekt Johann Stael von Holsteinile kuulunud maja (ehit. 1667) peasissepääsu. Selle autoriks arvatakse olevat 17. sajandil Narvas tuntud kiviraidur Otto Koste, kes kavandas selle tõenäoliselt majaomaniku suuniste järgi. Hoone sai kannatada 1944. aasta märtsipommitamise käigus ning selle varemed lammutati 1950. aastatel. Toona Narvas tegutsenud restaureerimisarhitekti Hugo Renniku ettepanekul võeti portaal lahti ning paigaldati 1957. aastal valminud stalinistliku elamu (arh. P. Juzefovitš) esifassaadile, kusjuures portaali avasse paigaldati ka originaalse välisukse koopia, mis tänaseks on hävinud.